hhh
hhh
hhh
jjj
 

Ekološke radionice za najbolje osnovce

 

U toku dva vikenda krajem maja ove godine su u prostoru Savetovališta za mlade u Domu zdravlja izvedene dodatne radionice za one učenike osnovnih škola koji su pokazali veliko interesovanje za izučavanje ekologije. Učenici su bili iz sve četiri osnovne škole užeg gradskog jezgra, tako da je dodatno obučeno 56 mladih lozničana o temama koje su na drugačiji i atraktivniji način prezentovane. Radionice su izvedene kao dodatak projekta „Obrazovanje za zaštitu životne sredine u funkciji održivog razvoja“ koji sprovode Iskra u partnerstvu sa EKO-Lo i Dečijeg vrtića „Bambi“, a izvele su ih Valentina Petrović, dipl. biolog i Ljiljana Ranković, trener za obuku vršnjačkih edukatora.

Uz učenje bilo je igara za upoznavanje, koheziju grupe, radioničarski rad, za podizanje energije. Mladi su pokazali veliko interesovanje za ovaj vid rada, veoma su dobro zaključivali, veoma su kreativni, znaju šta treba da se radi i dali su odlične predloge za promenu ponašanja, za zaštitu životne sredine. Sve pohvale za njihove nastavnike i profesore ne samo biologije, jer o nekim stvarima o recimo ozonskom omotaču uče i iz geografije i drugih predmeta, pa su učenici povezivali već naučeno sa novim činjenicama.

Rad po grupama je bio pravo otkrovenje za njih i brzo su se uklopili i prihvatili aktivno učenje. Nešto što je novo naučeno na dodatnim radionicama je da razmišljaju o sastavu hrane koju koriste. Naučili su o raznim aditivima, o veštačkim bojama, o emulgatorima, o štetnim i kancerogenim materijama. Posle ove radionice mnogi će promeniti svoj način ishrane. Urađeni su pred test i post test vezan za ishranu i primećen je veliki pomak u znanju posle edukacije.

Nakon zvaničnih radionica planiran je bio praktičan rad: za prvu grupu predviđeno je farbanje ograde u Dečijem vrtiću „Pčelica“ gde je ranije montirana oprema za dvorište i delimično ograda ofarbana. Bilo je baš zanimljivo sa mladima koji su se i pored zaštitnih rukavica i kesa malo ofarbali. Za drugu grupu je predviđeno čišćenje prostora oko neke škole ali je na kraju zbog blizine izabrana spoljna strana ograde parkinga ispred ZC. Deca su sa uživanjem radila sa svom zaštitnom opremom i tražili su da još rade.

Dogovorena je izrada eko kutaka u svakoj školi, a dogovoreno je i učešće ovih ekoloških edukatora na Maskenbalu i razmeni igračaka koji je organizovan povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. Juna 2009. godine.

Galeriju fotografija možete videti ovde>>>