hhh
hhh
hhh
jjj
 
26.12. 2013.

Evaluacioni sastanak BIS u Beogradu

 

Evaluacioni sastanak svih trenera koji su završili obuku za trenere iz 13 regiona Srbije, u okviru projekta „Biram ispravan stav za život zdrav“, koji u potpunosti  finansira Ministarstvo omladine i sporta održan je  26.12.2013.g. u Info room-u KZM grada Beograda. Bilo je prisutno 28 obučenih trenera iz svih mesta uz prisustvo više saradnika na projektu.

Održana je prezentacija svih izvršenih treninga, obuka za vršnjačke edukatore i drugih aktivnosti. Evaluaciju programa je prezentovala prim. dr Nada Đurić, menadžerka projekta, koja je iznela dobre strane projekta i šta je moglo biti bolje organizovano. Ukupno je u 13 regiona Srbije obučeno 36 trenera za prevenciju bolesti zavisnosti i promociju zdravih stilova života, 217 vršnjačkih edukatora ili 109%, a vršnjačkom edukacijom je obuhvaćeno preko 10.000 učenika mahom onih koji pohadjaju prvi i drugi razred srednjih škola. Pošto je obuka VE bila i u decembru pa zbog završetka školske godine nisu svi završili pa će obuhvati tokom početka polugodišta, a obuhvat će biti i veći od planiranog. Grafiti su urađeni u večini mesta, a za vreme raspusta će završiti i ostali. Održana je jedna planirana predstava „Nikad heroin“ u Loznici gde je bilo prisutno preko 300 srednjoškolaca. 

Medijska promocija je bila veoma dobra: televizijskih priloga je bilo 11, radio 12, štampani mediji – 8 – Beograd 2, Loznica 3, Bajina Bašta 1, Valjevo, 1, Paraćin 1, a na fejsbuku je oformljen agrupa Biram ispravan stav, stranica Iskra, i na sajtu Iskre su objavljivani izveštaji i fotografije sa aktivnosti.

Edukativni i promotivni materijal: 300 plakata, 10.000 brošura, 1000 nalepnica, 1000 bedževa, je bio dovoljan za sve učesnike samo smo svojim sredstvima pored odšatampanih 250 još doštampali 50 majica.

Neki treneri su zaslužili posebne pohvale kao i partneri iz gradova i opština, pa ce im se zahvalnice uručiti naknadno, jer nisu svi mogli da prisustvuju.

Evaluacioni upitnik su popunili svi prisutni. Nakon skupa u Info room-u održan je svečani koktel u Klubu Kolarac, a treneri su nakon toga organizovali druzenje na Kalemegdanu. Zahvaljujemo se Kancelariji za mlade grada Beograda na omogućenom divnom prostoru za sastanak.

Kao posebnu pohvalu i zahvalinicu zaslužili su treneri koji su išli u druga mesta da pomognu svojim kolegama u ivođenju treninga za obuku VE: Monika Gava iz Pančeva koje došla da pomogne beogradskoj grupi trenera, Pavle Šakić i Ognjen Zbiljić iz Smedereva koji su išli u Kragujevac i Boris Lukić iz Negotina koji je pomogao trenerima iz Paraćina. Ove posete drugim mestima upravo znače umrežavanje i stalno su zajedno na društvenim mrežama gde razmenjuju informacije i slike sa odryanih aktivnosti

Pohvalu zaslužuju treneri Milica Marić i Milan Nestorov za nejveću okupljenu grupu VE – 26 učesnika je završilo trening za VE.

Pohvalu za najbolju medijsku prezentaciju projekta i obuke zaslužuje grupa trenera iz Valjeva – Sara Đurđević i Sara Lazić – 2 televizijska priloga na dve televizije koji su postavljeni i na youtube, najavu na sajtu http://www.ugradu.info/index.php/mladi-valjevo/11942-poziv-za-obuku-za-vrnjake-edukatore  kao i izveštaj http://www.ugradu.info/index.php/mladi-valjevo/11963-biram-ispravan-stav-za-ivot-zdrav i vest u valjevskom nedeljniku Napred.

Loznička grupa trenera iako ih je bilo četvoro su svi radili trening a i kasnije su pomagali obučenim VE da izvedu obuke u svojim školama, pa su zaslužili pohvalu Đorđe Živanović, Jelena Gajić, Marija Mitrić i Nemanja Despotović. Radi se o iskusnim omladinskim radnicima koji su prošli više različitih treninga i obuka što je sigurno rezltiralo dobrom podelom rada i izvršenjem preuzetih obaveza.

Dragica Vukosavljević iz Medveđe je uspela da u malom mestu od nekoliko hiljada stanovnika privuče da na trening dodje njih 20, i uspešno završi obuku.

Ikonija Jeftić, Filip Ristović i Uroš Tomljanović iz Čačka su takođe zbog dobro održanog treninga zaslužili pohvalu.

I Pavle Musić i Anita Marković zaslužuju pohvalu za održan trening u Beogradu sa odličnim uspehom i odmah izvedenim grafitom a i prvi su završili obuku učenika na opštini Palilula.

Bojana Radojičić i Jelena Jovanović su prve organizovale obuku za VE u Bajinoj Bašti i zaslužuju pohvalu.

Nikoleta Nedić i Nevena Popić su se baš potrudile da u neuslovnom prostoru obave obuku u što boljoj atmosferi u Vrbasu.

Vuk Mihajlović i Milovan Jašović iz Paraćina su se dobro spremili za obuku i zaslužili su pohvalu.

Organizacije ili škole koji su zaslužili zahvalnice i koje će im poštom biti poslate:

 1. Kancelarija za mlade grada Loznica,
 2. Kancelarija za mlade grada Kragujevca,
 3. Kancelarija za mlade Pančevo,
 4. Dobri ljudi Valjevo
 5. Centar za kulturu Valjevo,
 6. Crveni krst Palilula, Beograd,
 7. Gimnazija Paraćin,
 8. Gimanzija “Vuk Karadžić” Loznica,
 9. Tehnička škola Loznica
 10. Srednja škola “Sveti Sava” Loznica
 11. Srednja ekonomska škola Loznica
 12. Centar za kulturu “Vuk Karadžić” Loznica
 13. Gimnazija Čačak,
 14. Gimnazija  “Žarko Zrenjanin”Vrbas,
 15. Gimnazija “Josif Pančić” Bajina Bašta,
 16. Tehnička škola Bajina Bašta,
 17. Tehnička škola Negotin,
 18. Tehnička škola “Mihajlo Pupin” Kula
 19. Tehnička škola Smederevo,
 20. Tehnička škola “Nikola Tesla”  Medveđa,
 21. Kancelarija za mlade grada Beograda,
 22. Info room KZM Beograd.

Prethodno je izneto što je dobro, a sada šta je moglo bolje da se uradi ubuduće:

1. Da se obavezno nađe partner u mestima gde će biti izvovođene aktivnosti u projektu, da su uključeni od početka i da znaju šta ih očekuje, i da potpišu sporazum o saradnji.

2. Da ne treba više od dva učesnika treninga iz nekog grada ili opštine, jer ko ih je imao više ne rade svi podjednako ili ne rade uopšte,

3. Da se planira realno, odnosno da se planira manje aktivnosti, jer je ovaj projekta bio baš obiman po aktivnostima i obuhvatu i bio je teško izvodljiv u kratkom vremenu. 

 


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>