hhh
hhh
hhh
jjj
 
17.09. 2014.

Sigurna ljubav mladih

 

Od početka septembra 2014. je počelo sprovođenje novog projekta Iskre Sigurna ljubav mladih koji je podržan od Ministarstva omladine i sporta na konkursu za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade. Partneri Iskre u ovom projektu su UG Dobri ljudi iz Valjeva, KZM grada Loznica, KZM Mali Zvornik i KZM iz Osečina. Projekat traje četiri meseca i obuhvatiće blizu 2000 mladih iz ovih mesta

Projektom se predviđa obuka vršnjačkih edukatora, po dva iz svih srednjih škola iz Valjeva, Loznice, Osečine i Malog Zvornika na temu zaštite reproduktivnog zdravlja mladih kao i prepoznavanja i odbranu od nasilja u partnerskim vezama adolescenata.

Vršnjački edukatori će, posle uspešno završene petodnevne obuke na Gučevu, sprovesti obuku svih učenika prvih razreda u svojim školama i po mogucnosti i iz osmog razreda osnovnih škola prema dogovoru sa PPS osnovnih škola.  Vršnjačkim edukatorima će biti na raspolaganju priručnici i plakati a i brošure u dovoljnom broju za sve učesnike edukacije.

Pored zaštite reproduktivnog zdravlja mladih, čime se Iskra bavila od samog početka postojanja, sada je uključena i odbrana od seksualnog nasilja jer je to nešto što je poslednjih godina primećeno kao problem.

Nasilje u vezama mladih se odnosi na ponašanje jedne osobe prema drugoj sa ciljem uspostavljanja moći, kontrole i zastrašivanja druge osobe. Osoba koja je nasilna u vezi se namerno ponaša tako da uzrokuje strah, degradaciju i ponižavanje druge osobe. Nasilje može biti fizičko, seksualno, emocionalno/psihičko.


Više o tome u brošuri.