hhh
hhh
hhh
jjj
 
06.04. 2015.

IMAM PRAVO DA ZNAM

 

Udruženje građana „Iskra-Loznica“ sprovodi projekat „Imam pravo da znam“ podržan od strane Misije OEBS u Srbiji i Švedske/Sida kao deo tehničke podrške Kancelariji za ljudska i manjinska prava za sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji.

U okviru projekta predviđena je sprovodjenje treninga za obuku edukatora sa ciljem podizanja nivoa znanja, veština i osposobljavanja mladih Roma iz oblasti zaštite zdravlja i smanjenja diskriminacije. Trening je održan u Banji Koviljači u periodu od 02.04. do 05.04 2015. godine. 

Pored članova Iskre, Saše Stojkovića, Nadice Police i Ljiljane Ranković, u treningu su učestvovali i predavači po pozivu, koji su obradjivali razlicite zdravstvene teme i teme iz ljudskih prava, prava za ostvarivanje socijalne i zdravstvene zastite, Rosa Savić, Dragana Tomić i Hristina Despotovic. 

Gostovala je i pravni savetnik Mira Teodorović koja ih je upoznala sa mogućnostima korišćenja besplatne pravne pomoći u Omladinskom centru i Jovan Nikolic, koji ih je pozvao na brojne besplatne obuke koje omogućuje Omladinski centar u Loznici, posebno: novinarski kurs, kurs stranih jezika, informatike, web dizajna itd.

Romska edukatori će nakon obuke uz mentorsku podršku u Jadranskoj Lešnici, Joševi, Banji Koviljači, Lešnici i Čokešini izvesti više radionica na različite teme iz oblasti zaštite zdravlja, tolerancije, diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja, rešavanje konflikata kao i prepoznavanje i prevencija svih oblika društveno nepoželjnog ponašanja.

Projekat traje do sredine septembra 2015. godine. Obuku je uspešno zavrsilo 13 mladih iz razlicitih mesta, Joševe, Jadranske Lešnice, Novog Sela, Loznice i Banje Koviljače. Učesnici treninga su bili veoma angažovani, željni znanja i želje za promenama. Učesnicu su prevazišli naša očekivanja, Bilo je tu onih koji su završili srednje skole ili idu u srednju školu ali i onih koji su završili Visoku strukovnu zdravstvenu školu, kao Miloš Prljic, ili Dijana Miladinović pedagoški asitent u Predškolskoj ustanovi Bambi, a ima i odličnih i uspešnih đaka. Zaključak je da njima samo treba pružiti šansu, i oni će uspeti i iskoristiti je.