hhh
hhh
hhh
jjj
 
Iskra sprovodi novi ekološki projekat
 

    Od sredine januara ove godine, NVO Iskra je počela sa sprovođenjem novog projekta: „Obrazovanje za zaštitu životne sredine u funkciji održivog razvoja“. Radi se o ekološkom projektu koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), grad Loznica, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). Iskra ovaj projekt sprovodi uz partnerstvo sa Eko-lo i Ustanovom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Bambi“.

    Projekat ima opšti cilj da se povećanim nivoom znanja i praktičnim vežbama deca i mladi Loznice nauče da vole i štite prirodu i svoju životnu okolinu. Takođe i da se medijskom kampanjom poveća osetljivost svih građana na probleme zagađenja životne sredine u svojoj okolini, da se promeni stav i težište gledanja prosečnih građana Loznice na ličnu odgovornost za stanje životne sredine u cilju održivog razvoja.

    Jedan od ciljeva je i da se sva deca predškolskog uzrasta iz svih objekata dečijih vrtića nauče osnovama ekologije, da to praktično primene u svom okruženju, da se uključe u ekološke tematske scensko-muzičke programe. Cilj je da deca i mladi zavole prirodu i biljni i životinjski svet, da ga štite, da im ta znanja i veštine ostanu urezana tokom života, da budu čuvari prirode. Do sada su obrađene dve teme, voda i vazduh, deca su veoma radoznala, dobro shvataju, dosta znaju i pravo je zadovoljstvo raditi sa mališanima, izjavili su vođe radionica.

    Jedan od ciljeva je i da se uredi izgled dvorišta dva objekta dečijeg vrtića, urede zelene površine, izvede akcija ozelenjavanja, opremi rekvizitima za bezbednu dečiju igru.

    Pored dece u dečijim vrtićima ovim projektom su obuhvaćeni učenici petih razreda četiri gradske osnovne škole. Mladi će se naučiti veštini razlikovanja ekološki ispravnog ponašanja od nepoželjnog i štetnog, mladi će se angažovati kroz ekološke sekcije i čuvare prirode i sprovedu po jednu ekološku akciju čišćenja u svojoj okolini i gradu uz volontere Iskre i učešće građana.

    Pored svega navedenog možda je glavni cilj povećanje informisanosti i znanja građana Loznice o zaštiti životne sredine. Objavljivaće se jedna stalna rubrika u lokalnom nedeljniku u Lozničke Novosti sa informacijima o pozitivnim primerima, a ukazivati na negativne primere zagađenja životne sredine. Sve rubrike se objavljuju u pdf formatu i na sajtu Iskre www.iskra.org.rs. Krajnji cilj je da građani shvate da briga o okolini mora biti naša svakodnevna obaveza i da moramo imati ličnu odgovornost, a možemo se i organizovati i konkretno angažovati na zastiti zivotne sredine.

Galeriju fotografija sa radionica za decu možete videti ovde>>>