hhh
hhh
hhh
jjj
 
13.05. 2019.

Izleti u Tršić

 

U okviru projekta “Zajedno smo jači”, koji sprovodi udruženje Iskra iz Loznice, organizovani su prvi izleti u Tršić, u maju 2019. godine za prvih 30 korisnika Centra za azil u Banji Koviljači. Turistički vodič iz Turističkog centra Banja Koviljača i angažovani prevodioc za persijski – farsi jezik, upoznali su posetioce sa kulturno-istorijskim znamenitostima Tršića.

Posetili su spomen kuću Vuka Stefanovića Karadžića, a posetiocima se govorilo o životu i radu Vuka Karadžića, začetnika ćiriličnog pisma, reformatora srpskog jezika.

Posetioci su imali priliku da vide autentične kuće i objekte u kojima se nekada živelo, a sada se nalaze muzeji i muzejske postavke.

Posećena je radionica starih zanata, srpska crkva, a na saborištu se govorilo o kulturnoj manfestaciji koja se svake godine održava od 1933. godine u znak sećanja na Vuka Stefanovića Karadžića.

Svi izletnici su imali  priliku da uz druženje  provedu sunčano poslepodne okruženi prelepim zelenilom i pogledom na daleku istoriju Tršića i da se sa puno utisaka vrate u Centar u Banju Koviljaču.

Nastavljaju se posete za sve zainteresovane korisnike Centra za azil iz Banje Koviljače, a planirana je poseta manistiru Tronoši, Gučevu, Malom Zvorniku…

Projekat finansira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru Migracionog dijaloga i uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju SDC.


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>