hhh
hhh
hhh
jjj
 

Letnja škola – Borbe protiv trgovine ljudima - ZA MLADOST BEZ STRAHA

 

     U okviru sprovođenja projekta „Mobilizacija zajednice u borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji 2“, koji podržava CARE INWB, kancelarija u Srbiji, jedna od prvih aktivnosti je održavanje Letnje škole „ZA MLADOST BEZ STRAHA“ na planini Gučevu u „Odmaralištu Gučevo - MN“ od 13. do 16. septembra ove godine. Trening su izvele licencirane trenerice iz ATC-ea iz Beograda – Jelena Milić i Marijana Stojičić. Obučeno je 18 vršnjačkih edukatora iz oblasti prevencije trgovine ljudima - bazični kurs, po 2 srednjoškolca iz Krupnja, Malog Zvornika, Ljubovije i 12 iz Loznice, kao i još 4-ro odraslih članova Iskre. Učesnik treninga na Gučevu je bila i koordinatorka Kancelarije za mlade u Loznici – Tanja Glišić.

     Učesnici treninga su naučili šta sve predstavlja termin „trgovina ljudima“, uzroci nastanka zavisničkog odnosa – rod, pol, rodne uloge, rodno zasnovano nasilje, nezaposlenost, siromaštvo, tranzicija. Obuka je obuhvatila i ljudska prava – istorijat, vrste, pravni aspekti, zatim prevenciju trgovine ljudima kroz rad na terenu. Veoma važan deo edukacije je i značaj odnosa sa javnošću u prevenciji trgovine ljudima. Deo obuke je bilo i gledanje edukativnih filmova – Severna zemlja, Trgovina ljudima – potresan tročasovni film i V-day – pokret za oslobađanje od seksualnog nasilja nad ženama. Deo treninga je i organizovanje uličnih događaja u cilju senzibilisanja javnosti na ove teme.

     U narednom periodu će mladi edukatori, zajedno sa starijim članovima Iskre, obučiti sve učenike završnih razreda u svih sedam srednjih škola u pomenute četiri opštine, po naknadno dogovorenom rasporedu. Projekat se sprovodi od avgusta 2007. do kraja marta 2008. godine u četiri opštine Zapadne Srbije – Krupanj, Mali Zvornik, Ljubovija i Loznica i podržan je sa 8000 američkih dolara od CARE INWB.

Galeriju fotografija iz Letnje škole možete videti ovde>>>