hhh
hhh
hhh
jjj
 
26.06.2017.

Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога

 

Дана 26.јуна 2017. године у Лозници је обележен Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога заједничком акцијом Искре, Канцеларије за младе града Лозница, Дома здавља и Опште болнице и ученика основних школа, уз подршку града Лознице.На платоу испред Дома културе "Вук Караџић" млади волонтери су изложили своје ликовне радове на тему борбе против дроге, а учествовале су ОШ Вук Караџић, Лозница, ОШ Јован Цвијић, ОШ Анта Богићевић из Лознице и ОШ Доситеј Обрадовић из Клубаца. 

Ове године је тема активности "Прво саслушај", са напоменом да родтељи имају најважнију улогу у превенцији болести зависности и истиче се добра комуникација између деце и родитеља. 

Циљ кампање је подршка превенцији употребе дрога која је заснована на научним доказима о ефикасности, као и повећање ефективног инвестирања за добро деце и младих.

Превенција у области злоупотребе психоактивних супстанци је склоп психолошких, социјалних, правних и здравствених активности са циљем спречавања оштећења здравља, настанка болести и последица изазваних ризичним понашањем, тј. коришћењем психоактивних супстанци. Главни циљеви превенције су:

1. спречавање конзумирања психоактивних супстанци,
2. одлагање конзумирања психоактивних супстанци и
3. спречавање да они који експериментишу са дрогама постану корисници високог ризика и зависници од дрога.


Акцију је испред градске управе подржао помоћник градоначелника Љубинко Ђокић који је рекао да градска управа подржава све пројекте којима се промовишу здрави стилови живота међу младима. Он је истакао да у граду можемо бити задовољни ефикасношћу рада органа, пре свега тужилаштво иполиција.

Прим. др Нада Ђурић, председница удружења Искра, је истакла да се ове године креира градски ЛАП (локални акциони план) за борбу против дроге са учешћем свих актера који у својим активностима могу помоћи у борби против дроге: образовање, здравство, ЦСР, ЦК, Полиција, Тужилаштво, КЗМ, Искра, Светионик, спортске и културне организације и институције, родитеља и вртића. Поред активности и одговорности овим ЛАП-ом би била и предвиђена и средства која би била одређена у буџету за одређене активности и актере. 

Родитељима је докторка поручила да негују добре односе са својом децом, да их слушају и да знају шта младе интересује, шта их мучи и зашто су незадовољни, да их саслушају и да имају времена за њих, да се воле и да воле и разумеју своју децу.

Бојан Лучић, координатор КЗМ Лозница, је истакао да се годинама активно боре против ПАС, кроз пројекте које подржава МОС и други донатори уз учешће Искре и Светионика уз велики обухват младих различитим едукативним програмима.

Др Дарко Тешмановић из Дома здравља је у својој изјави навео да је примарна превенција оно где здравствени радници могу да пруже свој допринос и да младима укажу на опасности од одређених ПАС, јер су дроге или ПАС сигурно штетне, али млади то не знају него се због својих заблуда уплету у коло зависности.

Поред плаката које су ученици направили. млади учесници су добили и мајице које им је обезбедила Искра, ЛОЗНИЦА ПРОТИВ ДРОГА, а било је едукативног материјала које су делили заинтересованим грађанима.