hhh
hhh
hhh
jjj
 
07.06. 2012.

Ministarstvo izdvojilo 41,5 miliona dinara za omladinske projekte

 

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin potpisao je u ime Ministarstva omladine i sporta ugovore sa 26 udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovim savezima, čija je ukupna vrednost 41,5 miliona dinara, na osnovu kojih će biti realizovani projekti u skladu sa ciljevima Nacionalne strategije za mlade.

Kroz ovaj konkurs, Ministarstvo omladine i sporta će do kraja 2013. godine sprovoditi niz aktivnosti u okviru tema koje su značajne za mlade: zapošljavanje i omladinsko preduzetništvo, aktivnosti mladih u ruralnim sredinama, zdravlje i promocija zdravih stilova života, jednake šanse, tolerancija, bezbednost, volonterizam, održivi razvoj, informisanje mladih, omladinski rad. Borovčanin je čestitao udruženjima na odličnim projektima i poželeo im sreću u njihovoj realizaciji. 

-Naš cilj je sprovođenje aktivnosti usmerenih ka ostvarivanju planova Nacionalne strategije za mlade, koje ćemo zajedno realizovati, kako bi mladima, koji su najveći potencijal svakog društva, omogućili bolji život-rekao je Borovčanin.

U ime udruženja koja su potpisala ugovore, prisustnima se obratila koordinatorka projekta „Budi zdrav/a – u virtuelnom i stvarnom svetu“, udruženja Novosadski humanitarni centar, Mira Novaković Ilin, koja se zahvalila Ministarstvu omladine i sporta na podršci.

-Verujem da će aktivnosti koje budemo sprovodili kroz projekte doprineti da se položaj mladih u našoj zemlji poboljša. Podrška koju dobijamo od Ministarstva nekoliko godina za redom puno nam znači u rešavanju problema sa kojima se mladi sreću u svakodnevnom životu-rekla je ona. 

Od svog osnivanja, do danas kroz dotacije nevladinim organizacijama, Ministarstvo je dodelilo više od 1,1 milijarde dinara za realizaciju 845 projekta na osnovu 74 konkursa za kreiranje i sprovođenje omladinske politike. Konkursi su usmereni ka izradi i sprovođenju ciljeva Nacionalne strategije za mlade i aktivnosti planiranih Akcionim planom, ostvarivanju javnog interesa u oblastima omladinskog sektora koji su navedeni u Zakonu o mladima, ostvarivanju međunarodne saradnje u omladinskoj politici, podizanju kapaciteta udruženja mladih i neformalnih grupa za pisanje projekata i njihovo učešće u programima Evropske unije, razvijanju zdravih stilova života, promociji volonterizma, procesu podsticanja aktivizma mladih itd.

Ove godine, Ministarstvo omladine i sporta je do sada raspisalo 14 konkursa namenjenih udruženjima mladih, udruženjima za mlade i njihovim savezima, zadužbinama i fondacijama i do sada odabralo 90 projekata koji će se finansirati tokom 2013. godine. U toku je izbor projekata i po preostalim konkursima Sektora za omladinu Ministarstva omladine i sporta.

Među potpisnicima je bila i prim dr Nada Đurić, predsednica Iskre, gde je potpisala ugovor za novi projekat "Biram ispravan stav za život zdrav", kojim ce biti obuhvaćeno više od polovine teritorije Srbije, tačnije 13 okruga i 13 opština i gradova. Cilj projekta je promocija zdravih stilova života i prevencija bolesti zavisnosti, trajaće šest meseci, a kompletno ga finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.