hhh
hhh
hhh
jjj
 
02.12. 2012.

Obeležen 1.decembar u Loznici

 

U Loznici je 30.novembra 2012. u srednjoškolskom parku organizovan akcija kojom je obeležen Svetski dan borbe pritiv side. Akcija je organizovana zajedničkim naporima i akivnostima aktivista, volontera i VE Iskra Loznica, D4L, Kancelarije za mlade grada Loznice, Budi Muško Kluba, Crvenog krsta Loznica i zdravstvenih radnika Prevenetivnog centra i patronaže Doma zdravlja. 

Cilj obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side je podizanje svesti mladih i građana uopšte o postojanju ove infekcije i potrebi da se svi štite, da je kondom za sada jedino sredstvo koje štiti u seksualnim odnosima. Sprečavanje prenošenja krvnim putem je moguće ako se spreči korišćenje droga, a posebno I.V. putem, a ako je to nemoguće onda sprovoditi mere "Harm redaction" - smanjenje štete i zamena korišćenja igala i špriceva za nove.

Postavljeni su štandovi, istaknuti brojni plakati i edukativni materijali iz projekta Put kojim se sigurno ide, a podeljeno je za par sati 8000 kondoma, 1000 brošura - Vodiča za mlade, Put kojim se sigurno ide! 

Deljene su i crvene tračice kao simbol borbe protiv side. Podršku ovoj aktivnosti pruza i lokalna samouprava, a na događaju je prisustvovao gospodin Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice koji je izjavio da ja zdravlje i pravilan i bezbedan razvoj mladih na prvom mestu i da sve projekte koji se bave tim temam su podržavani ovih godina a i nastaviće se. Tanja Glišić, koordinator odeljenja za mlade u gradu Loznica je izjavila da je ceo decembar u Centru za mlade posvećen temama za zdravlje mladih pa tako i prevenciji HIV infekcije.
 
Prim dr Nada Đurić, epidemiolog je istakla vaznost prevencije polnoprenosivih infekcija i HIV infekcije kao i testiranje na antitela na virus HIV. Brojne su aktivnosti koje sprovode u Loznici cija je ciljna grupa mladi ili zdravstveni radnici ili budući zdravstveni radnici. Potrebna je kontinuirana edukacija mladih ali i opšte populacije za smanjenje predrasuda o osobama koje žive sa HIV-om i smanjenje diskriminacije. Novinari Tanjuga, Lozničkih novosti, RTV Podrinja, RTV Lotela kao i Radio Drina su pratili ovaj događaj. Pored ove akcije organizovana je ANTI AIDS  žurka Kod Mališe, gde je takođe deljen edukativni materijal i kondomi.

Tokom decembra će biti organizovane edukacije mladih u osnovnim i srednjim školama a održaće se zanimljive tribine u Centru za mlade "HIV - Ne možeš da znaš dok se ne testiraš"

Na sam dan 1. decembra je za opštu populaciju organizovana ulična akcija obeležavanja 1.decembra, kod spomenika Vuku Karadžiću. Volonteri Iskre su delili tračice ali su mnogo bolje isli kondomi, podeljeno 4000 kondoma i brojne brošure. RTV Lotel je ispratio događaj. Interesovalo ih je gde u Loznici mogu da se testiraju.

U Srbiji je od 1985. godine, kada je registrovana prva infekcija, otkriveno je 2.725 inficiranih HIV-om. Danas sa HIV-om živi oko 1.600 ljudi, a na retrovirusnoj terapiji je preko hiljadu, tačnije 1.027 pacijenata.

Epidemija HIV infekcije u Srbiji 1985-2012.pdf


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>