hhh
hhh
hhh
jjj
 
26.06.2011.

 

 

U Loznici je 26.juna 2011. g. od 10 do 16h na platou ispred Vukovog doma kulture, obeležen Svetski dan borbe protiv droge u zajedničkoj akciji aktivista i volontera Iskre, brojnih zdravstvenih radnika (iz Doma zdravlja Loznica- Preventivni centar, Savetovaliste za mlade, Patronažna sluzba, Psihijatrijska sluzba Opste bolnice), i mladih volontera KZM, Crvenog krsta Loznica, D4L, brejkdensera iz Banje Koviljače.

Akciju su finansijski podržali Grad Loznica kroz projekat Za život bez droge, koji sprovodi Iskra, iz gradskog budžeta. Učesnike manifestacije je posetio gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović koji je naveo da je cilj akcije podizanje svesti građana o opasnosti od droga, da je grad prepoznao aktivnost i posvećenost nevladinog sektora i podržava aktivnosti već nekoliko godina. 

Prim dr Nada Đurić, je izjavila da je ova akcija jedna u nizu kojom se gradjani senzibilišu na ove teme, a rad sa mladima u Loznici je kontinuiran i sistematičan, od dece u vrtićima, mlađih osnovaca, starijih, pa zatim i među srednjoškolcima, kroz rad savetovališta za mlade, preventivnog centra i brojnih projekata koje sprovode Iskra ali i Kancelarija za mlade u partnerstvu sa Iskrom ili drugim organizacijama. Grupa mladih agenata promene projekta Dance for Life (D4L) iz Loznice, koji su takodje projekat Iskre, sa brojnim partnerima i gostima iz tih mesta učestvovali u programu. Pored njih su izveli svoj program i brejkdenseri iz Doma za decu iz Banje Koviljače.

Kroz projekat Loznica bezbedan grad, gradski Savet za bezbednost je podrzan od misije OEBS, Kancelarije u Beogradu, i oni su aktivno ucestvovali u akciji. Akciji su prisustvovali i licno gospodin Pazos, direktor kancelarije u Beogradu i Aleksandra Živković, koordinator projekta. 

Bilo je preko 100 ucesnika aktivnosti, a volonteri su anketirali prolaznike o rasirenosti zavisnosti i droga u Loznici. Rezultati će biti uskoro objavljeni.

Mališani su crtali kredom po pločniku poruke protiv droge, igrali, a Luka (6 godina) kaže da treba svaki dan da bude protiv droge jer je ona štetna.

Mediji su ispratili dogadjanja: Tanjug, Beta, RTV Lotel, RTV Podrinje, Lozničke Novosti, a bili su i dopisnici Kurira.


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>