hhh
hhh
hhh
jjj
 
26.06. 2019.

Obeležen Međunarodni dan protiv droga u Loznici

 

U okviru projekta “Zajedno protiv droge” Iskra je organizovala akciju obeležavanja Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, 26.juna 2019. na šetalištu ispred Vukovog doma kulture. Pored aktivista i volontera Iskre akciju su podržali I mladi košarkaši I košarkašice sa svojim trenerima iz KK Loznica.

Slogan kampanje za 2019. godinu je „Zdravstvo i pravosuđe – zajedno u suzbijanju droga” ima za cilj da naglasi značaj saradnje zdravstvenog i pravosudnog sistema jer efektivni odgovori na probleme povezane sa drogom nisu mogući bez multisektorske saradnje. Ona podrazumeva saradnju različitih sektora kao što su zdravstvo, policija, pravosudni organi, socijalna zaštita, prosveta, ali i i drugi sektori i organizacije. Samo kroz zajedničke aktivnosti svih sektora i organizacija moguće je obezbediti integrisana rešenja u skladu sa međunarodnim konvencijama za kontrolu droga, zaštitu ljudiskih prava i ciljevima održivog razvoja.

U Loznici, udruženje gradjana Iskra uz podršku grada Loznica sa partnerima Omladinskim centrom Loznica, Policijskom stanicom Loznica, Domom zdravlja Loznica, Opštom bolnicom Loznica, Crvenim krstom Loznica, već više od 12  godine obeležava 26. juni – Međunarodni dan protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga, organizovanjem različitih aktivnosti.

Za medije je ispred grada govorio Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, koji je istakao da je Loznica jedini grad koji ima usvojen LAP za sprečavanje bolesti zavisnosti od 2018. do 2022. godine gde su svi akteri uključeni u borbi. Tu su svi od roditelja, škola, zajednice, lokalne samouprave preko Saveta za borbu protiv BZ, policije, sudstva, tužilaštva, zdravstva, CSR, CK, NVO I svi imaju svoje zadatke i uloge. Grad dosta ulaže u sport i podržava sportske aktivnosti mladih, ima tri velike sportske sale, bazen.

Dr Nada Đurić, iz Iskre, je istakla opasnost od novih sintetizovanih droga, koje se na dnevnom nivou pojavljuju na tržištu i veoma su opasne i mnogo jače i štetnije dejstvo imaju, tako da se dešava da i od prvog uzimanja se završi sa smrtnim ishodom. Potrebno je raditi još više na podizanju svesti o štetnosti droga kako mladih, tako i njihovih roditelja, da se više druže sa svojom decom, da znaju gde su i šta rade. Edukacija je jedan deo kojim se bavi Iskra, ali je potrebno što kreativnije koristiti slobodno vreme, baviti se sportom i drugim kretivnim I korisnim aktivnostima.

Bojan Lučić je istako šta Omladinski centar u Loznici radi na prevenciji bolesti zavisnosti, organizovanjem brojnih aktivnosti, među kojima sport dominira. Tu su različiti sportovi, od biciklizma, planinarenja, klupskih sportova.

Pored izloženih plakata "Zajedno protiv droge" deljeni su flajeri, brošure o alkoholizmu, narkomaniji i zdravim stilovima života, majice i osveženje. Uključivanje većeg broja partnera u obeležavanje Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama doprinosi daljem jačanju međusektorske saradnje u oblasti smanjenja ponude i potražnje droga i unapređenju javnog zdravlja.

Generalna skupština UN-a je 1987. proglasila je 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za podizanje svesti o velikom društvenom problemu koji predstavlja, pre svega, ilegalna droga i za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga.

Korisnici Centra za azil iz Banje Koviljače su bili na izletu u Loznici I posetili su štand Iskre gde su se osvežili I zajedno slikali.

Svi lokalni mediji su podržali ove aktivnosti na prevenciji bolesti zavisnosti: TV Podrinje, TV Lotel, Lozničke novosti, Loznički nedeljnik.


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>