hhh
hhh
hhh
jjj
 
17.11.2015.

Obeležan Međunarodni dan tolerancije

 

Dana, 16.11.2015. u Loznici, u parku između srednjih škola, obeležen je po prvi put, Međunarodni dan tolerancije u našem gradu. Akciju je organizovalo UG Iskra sa svojim volonterima i iz Kancelarije za mlade grada Loznica. Oni su delili edukativni materijal koji je nastao u okviru projekta "Mladi u borbi protiv diskriminacije".

Pored Loznice, Dan tolerancije je obeležen i u Malom Zvorniku i Valjevu.

Naši volonteri su u prethodna dva meseca, odnosno od kada su završili obuku za vrsnjačke edukatore za borbu protiv diskriminacije izvršili obuku svojih vršnjaka, preko 1500 u Loznici. a ako računamo i Mali Zvornik i Valjevo preko 2700.

Cilj obeležavanja ovog dana je podsećanje javnosti da je tolerancija prihvatanje bogatstva različitosti ideja i stavova, onih koji su druge nacije, vere, seksualnog opredeljenja, ili koji govore drugim jezikom.Jedno od osnovnih oruđa u borbi protiv stereotipa i predrasuda i težnji ka tolerantnijem društvu, ali i našem individualnom razvoju je znanje. Tolerancija se mora učiti, kao što se mora učiti i rešavanje problema dijalogom. Zato je potrebno govoriti što više na ovu temu i pozivati ljude da se ujedine oko pravih vrednosti, uvažavaju raličitosti i budu jedinstveni protiv svih oblika stereotipa, predrasuda, diskriminacija pa i nasilja, izjavila je za medije dr Nada Đurić, koordinator projekta Mladi u borbi protiv diskriminacije i predsednica Iskre. 

Tanja Glišić, šef odseka za mlade ugradskoj upravi Loznica, je navela da je ova edukacija koja ima za cilj smanjenje diskriminacije veoma važna i da je sa ovim danom zaokružila jednu celinu. Mladi su bili zainteresovani za ovu temu i shvatili su da je problem u stereotipima koje olako usvajamo i predrasudama bez dovoljno informacija o nekom ili nečemu. Sve ove pozitivne stvari Kancelarija za mlade Loznica podržava i nastavićemo sa aktivnostima.

Svi smo i različiti i treba da prihvatimo i druge koji su razliciti od nas.

RTV Lotel i Loznicke Novosti su medijski ispratili događaj.

Tolerancija je naš izbor.

Projekat "Mladi u borbi protiv diskriminacije" je sprovelo UG Iskra-Loznica uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a u partnerstvu sa Dobrim ljudima iz Valjeva, KZM Loznica i Srednje škole Mali Zvornik.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a. 573597629458970.1073741870.219554194863317&type=3

 


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>