hhh
hhh
hhh
jjj
 
16.11.2017.

Обележен Међународни дан толеранције

 

У организацији УГ Искра-Лозница и КЗМ Лозница, у Лозници је обележен Међународни дан толеранције, 16. новембaр 2017.г. у оквиру пројекта „Млади против дискриминације” који је подржала Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србијe. Вршњачки едукатори, су присутнима у препуној сали Омладинског центра, говорили зашто је важно поштовање и уважавање различитости и преносили поруку да сви имају право да буду оно што јесу, право на своју посебност. Емитовани су документарни филмови на тему толеранције и дискриминације.

Вршњачки едукатори, њих 17, су дефинисали толеранцију кроз 17 различитих појмова као: Уздржаност; Праштање; Разумевање; Ненасиље; Емптију; Уважавање; Пријатељство; Прихватање; Разноликост; Слушање; Љубав; Право на различитости; Поштовање; Стрпљење; Савет; Попуштање; Трпељивост.

Дискутовало се о стереотипима, предрасудама, дискриминацији, вршњачком насиљу. Средњошколци су на крају дискусије на стикерима записивали своје виђење толеранције. Најчешћи одговори су да је толеранција љубав и поштовање.

Међународни дан толеранције 16. новембар који је установио УНЕСКО обележен је у Генерална скупштина УН је 1996. године позвала земље чланице да установе дан толеранције у складу са Декларацијом о принципима толеранције која је потписана од чланица 16. новембра 1995.


Galeriju fotografija mozete videti ovde>>>