hhh
hhh
hhh
jjj
 
08.04.2016.

Обележен Светски дан Рома у Лозници

 Д
анас је у школском парку код споменика Јовану Цвијићу и испред просторија Омладинског центра у Лозници обележен Светски дан Рома. У обележавању овог дана, поред волонтера и активиста Искре, учествовали су и волонтери и активисти КЗМ града Лозница, Удружење Рома „Ромска срећа“, ученици Техничке школе као и бројни Роми. Уз изложбу фотографија познатих Рома у свету и плаката бројних пројеката који су се бавили ромским питањима ученици Техничке школе читали су причу „Бити млад – бити Ром“ Милутина Славковића. Била је и музичка тачка ученица Техничке школе које су певале песму „Ђелем, Ђелем“, као и плесна тачка уз познату ромску музику.

Дијана Миладиновић, педагошки асистент ромске националности изјавила је: „Радим већ пет и по година а раније у играоницама није било ромске деце, сада су укључена и много им је лакше да се уз моју помоћ укључе, а и родитељима је много лакша комуникација са васпитачима са мном као посредником. Деца су се јако лепо уклопила. Педагошки асистенти имају велики утицај на заједницу Рома и инсистирамо на томе да се што већи број укључи у образовни систем, како у вртиће тако и у школе. Ту је и педагошки асистент Александар Кокић, који ради у ОШ у Јадранској Лешници.

О проблемима могу да причам данима,каже Дијана, али постоји неколико највећих.

Први од њих, свакако јесте та неукљученост, и да тако кажем они једноставно нису навикли да им деца иду у школу. Затим, ромска деца имају јако велики проблем и блокаду због неприхватања остале деце, српска деца су се плашила ромске деце, и обрнуто. Тако да смо имали јако тежак задатак да срушимо предрасуде и код ромске и код остале деце.

Још један од великих проблема је немање докумената, многи нису нигде заведени, немају документа, па смо морали велики број њих да пријављујемо. И за сам крај, мислим да су огроман проблем они који су у некој од европских земаља тражили азил, па су после извесног времена морали да се врате, а те породице немају ни примања ни социјалну помоћ. Сматрам да би установе на неки начин требало да реше те проблеме, да деца не би била принуђена да бораве на улици и просе.“

Пројекат „Иницијатива за социјалну укљученост“ спроводи град Лозница и УГ Искра – Лозница, а подржава Тим за социјалну укљученост и борбу против сиромаштва, Владе Републике Србије уз финансијску подршку швајцарске Агенције за развој и сарадњу. Др Нада Ђурић, председница УГ Искра и координатор пројекта, говорила је за медије о пројекту: „Програм се реализује од средине јула прошле године, и постоји цео тим који ће да креира социјалну стратегију за наредних пет година. Наш циљ је да обухватимо све оне групе које могу бити маргинализоване. Ту се најчешће налазе деца, Роми, млади, стари, жене, деца са посебним потребама, инвалиди,  увек имамо неке делове наше популације који су дискриминисане. Очекивања су велика, а ја се надам да ћемо успети да успешно све завршити. Обележавање овог дана је, један од начина,  да се једна популација која је дискримисана укључи, а ово је прилика да се на један позитиван начин прича о њима.“

Медијима се обратио и председник „Ромске среће“ Миливоје Аметовић и Милојко Аметовић председник „Живе ватре“ који су нагласили значај обележавања овог дана, јер је ово први пут у Лозници да се обележава Дан Рома, а они ће у селу Јошева обележити међу Ромима, уз песму и игру.

У јутарњем програму на РТВ Подрињу Нада Ђурић је говорила о пројекту „Иницијатива за социјалну укљученост“ и шта је све предвиђено да се током дана изведе у циљу обележавања Светског дана Рома.

Светски дан Рома је дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима с којима се Роми суочавају. Дан је службено проглашен 1990. у Сероцку у Пољској, месту 4. Светског ромског конгреса Међународне ромске уније, у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника одржаног од 7.-12. априла у Лондону 1971. На том конгресу је донесена одлука о ромској химни за коју је изабрана песма „Ђелем, Ђелем“ и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена двобока са црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.