hhh
hhh
hhh
jjj
 
01.12.2017.

Обележен Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

 

Удружење грађана "Искра-Лозница", Општа болница Лозница, Дом здравља "Др Миленко Марин" и Црвени крст, у сарадњи са Канцеларијом за младе Лозница заједно су обележили 1. децембар, Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а.

Овај дан је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/АИДС-ом и сете се оних који су умрли. Светски дан борбе против сиде је први пут обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ инфекције и сиде, а постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом од дискриминације. Али и упркос овоме, млади углавном не знају довољно да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом.

Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и владе да ХИВ није нестао – да постоји и даље витална потреба да се сакупе средства, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање. Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.

Удружење грађана "Искра-Лозница" у партнерству са Канцеларијом за младе спроводи велики број пројеката и тренинга за вршњачку едукацију за младе едукаторе на ову тему током целе године и сваке године буде обухваћено преко 3000 младих вршњачким едукацијама по средњим и основним школама.

Ове године су у акцији учествовали сви волонтери Искре из пројекта „Водите љубав, а не рат 2“ али и остали из претходних пројеката и волонтери КЗМ Лозница. Одржана је радионица коју је водила Маја Бојанић, тренер Искре, а подељено је пар стотина кондома које је набавила Искра. Дељене су црвене трачице као симбол борбе против ХИВ инфекције, а млади су се након радионице дружили уз освежење у Омладинском центру.


Galeriju fotografija mozete videti ovde>>>