hhh
hhh
hhh
jjj
 
12.08.2016.

Обележен Светски дан младих

 

Данас је у Kaнцеларији за младе одржана конференција за медије поводом Светског дана младих на којој су се присутнима обратили шефица канцеларије за младе у Лозници Тања Глишић Матић, председница Удружења грађана „Искра" Нада Ђурић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. 

Канцеларија за младе постоји девет година, основана је 05.07.2007. на иницијативу градоначелника и бави се проблемима младих у нашем граду. „Најзначајније шта смо урадили у протеклом периоду је сарадња са покрајином Емилија Ромања и министарством спољних послова Италије у оквиру ког смо и изградили овај простор, он је у првом пројекту коштао 80 000 евра, од тога је 40 000 донирао донатор а другу половину град Лозница. Већ наредне године смо добили још 83 000 евра тако да нам је тај пројекат омогућио да радимо са најширом популацијом младих" истакла је Тања Глишић Матић. 

Председница Нада Ђурић, нагласила је да удружење грађана „ Искра" од свог оснивања, од 5.1.2005. ради са младима и да је до сада реализовано преко четрдесет пројеката у сарадњи са Градом и другим домаћим и страним донаторима. "Обучили смо за ово време преко 500 вршњачких едукатора на разне теме, а учешће у активностима је узело скоро 100.000 младих што у Лозници или широм Србије. Већина тема се у почетку односила на репродуктивно здравље, ХИВ, АИДС, болести зависности, екологију, трговину људима, а осим тога почели смо да радимо и на проблему дискриминације тако да смо и ту спровели пар пројеката, а сада намеравамо да конкуришемо са једним пројектом за смањење насиља у вршњачким везама које је у ствари основ за свако друго насиље". 

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић похвалио је рад запослених у канцеларији. „Наш циљ је да младе учинимо видљивијим у друштву, да подигнемо њихов активизам, да их укључимо у све сфере друштвеног живота почев од образовања, спорта, културе и лично мислим да смо у томе успели", закључио је Ђокић. Међународни дан младих је међународни догађај који се слави 12. августа. Први пут обележен је 2000. године и има сврху да скрене пажњу на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика и студената.

Увече, истог дана, одржан је концерт омладинских рок група "The Spark", "Ђоле, Ема и Марко", "Апачи" i "Бљесак" на шеталишту у центру града.