hhh
hhh
hhh
jjj
 
26-27.11. 2011.

Obuka za vršnjačke edukatore

 

Proteklog vikenda, 26. i 27.11.2011, u prostorijama Savetovališta za mlade lozničkog Doma zdravlja „Dr Milenko Marin" održana je obuka grupe izabranih učenika osnovnih škola sa šireg područja opštine o prevenciji bolesti zavisnosti, u okviru projekta „Za život bez droge“, koji sprovode stručnjaci UG Iskra, a finansira ga grad Loznica uz partnerstvo Doma zdravlja Loznica. Učesnici obuke su iz osnosvnih škola iz Lešnice, Jadranske Lešnice, Lipničkog Šora, Lipnice, Draginca, Brezjaka, Banje Koviljače i Tršića za vršnjačke edukatore za prevenciju bolesti zavisnosti. U obuci je učestvovalo 23 učenika sedmog i osmog razreda koji će u narednom periodu sprovoditi edukaciju svojih vršnjaka kroz formalnu formu ali i neformalno: kroz druženje i prenošenje poruke o štetnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci. Obuka je prošla u dobroj i kreativnoj atmosferi, učenje uz aktivno učešće učesnika obuke, uz zabavu i igru. Polaznici su dobili edukativni materijal, priručnike, a u narednom susretu će dobiti majice i sertifikate.

Cilj projekta „Za život bez droge" je podizanje svesti i informisenje svih građana Loznice, a posebno mladih, učenika osnovnih i srednjih škola, da problem narkomanije postoji u našem gradu i da se treba boriti različitim sredstvima i metodama, pa i vršnjačkom edukacijom naročito među mlađom populacijom. Deo projekta su organizovane ulične akcije obeležavanja Svetskog dana borbe protiv droge, 26.juna, zatim Svetskog dana mladih, 12.avgusta. Tada su organizovane celodnevne akcije, a volonterima i edukatorima su podeljene majice, kačketi, brošure i drugi edukativni materijal, bedževi.

Sam projekat je nastavak edukativnih i promotivnih aktivnosti tokom perioda od 2004. godine do danas koje se kontinuirano i sistematski sprovode među učenicima osnovnih i srednjih škola, među roditeljima, prosvetnim radnicima - a sve aktivnosti sprovode zdravstveno radnici Preventivne službe i Savetovališta za mladei. Tu su i aktivnosti mladih volontera i vršnjačkih edukatora NVO Iskre iz Loznice, koje je podržavalo Ministarstvo omladine i sporta RS, BCIF, (Malo dobre volje da živimo bolje, Biram ispravan stav za život zdrav, Grad bez droge, Promocija zdravih stilova života u Loznici, IPON-Inicijativa mladih protiv narkomanije, Ja imam zdrav stav (MOS), Loznica – bezbedan grad (OEBS).

Preventivna služba, Savetovalište za mlade Doma zdravlja, NVO Iskra uz Crveni krst Loznica i Kancelarija za mlade Loznica, uz školske vlasti, pomoć roditelja, policije i uz Savet za borbu protiv bolesti zavisnosti, Savet za bezbednost gradske skupštine Loznica zajednički rade na zaštiti mladih i prevenciji bolesti zavisnosti u našem gradu, a ova kampanja „Za život bez droge" je još jedan doprinos tim naporima.

Ne treba zaboraviti da - Narkomanija počinje malim korakom i velikom zabludom - Meni se to nikad ne može desiti!


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>