hhh
hhh
hhh
jjj
 
10.09. 2009.

Održan trening na Gučevu - Da voliš sigurno!

 

U okviru projekta „Da voliš sigurno – Kampanja za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih“ koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije tokom pet dana, od 4. do 8. septembra 2010. godine je izvršena obuka 25 mladih srednjoškolaca o zaštiti reprodukativnog zdravlja mladih. Projekat sprovodi Udruženje građana Iskra iz Loznice u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade (KZM) Loznica, KZM Osečina, KZM Krupanj i Srednjom školom iz Malog Zvornika a i učesnici treninga su iz ovih mesta.

U radnoj i zabavnoj atmosferi izvršena je edukacija vršnjačkih edukatora, podignut je nivo znanja, veština za prenošenje znanja. Teme koje su obuhvaćene na treningu su: koncept zdravlja, pol, rod, seksualno i reproduktivno zdravlje, kako reći NE, promene koje se dešavaju u pubertetu, adolescencija i trudnoća, abortus i posledice, savremana kontracepcija, kondom kao metod i sredstvo izbora za mlade, o prvom ginekološkom pregledu, polno-prenosive infekcije i HIV/sida, vaspitanje za brak i porodicu, planiranje porodice, asertivne tehnike komunikacije, vršnjačka edukacija i igranje uloga. Svi su položili završni test znanja i dobili sertifikate da mogu da se bave vršnjačkom edukacijom u oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja.

Tokom treninga je pripremljena jedna edukativna predstava pod vođstvom Jelene Milić, trenerice za upotrebu drame u vršnjačkoj edukaciji, koja ima četiri dela ili celine. Jedna govori o tome kako reći NE, druga o neželjenoj trudnoći, treća o polno prenosivoj infekciji i četvrta o HIV infekciji. Mladi su sami smišljali scenario, izvršili podelu uloga, izabrali poruke koje treba da prenesu gledaocima. Premijera je bila u Loznici 8. septembra u 16h u Domu kulture „Vuk Karadžić“ na velikoj sceni pred preko 150 gledalaca koji su bili oduševljeni

Vršnjački edukatori će, tokom četiri meseca koliko traje projekat, od septembra do kraja decembra 2010. godine, edukovati sve svoje vršnjake u prvom i drugom razredu u sedam srednjih škola, kao i učenike osmog i sedmog razreda, što je blizu 3000 učenika. Takođe će i predstava biti izvedena u svim mestima koja učestvuju u projektu, a projekat će promovisati putem uličnih akcija.

Tim trenera iz Iskre: prim dr Nada Đurić, Nadica Polić, Ljiljana Ranković, Saša Stojković i Jelena Milić, specijalna pedagoškinja i psihoterapeut iz Beograda, Altero

Letak Da voliš sigurno ( klikni za uvećanje)


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>