hhh
hhh
hhh
jjj
 
16.10. 2010.

Održana predstava "Da voliš sigurno" u Krupnju

 

U okviru projekta ''Da voliš sigurno-Kampanja za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih'' koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, a u organizaciji Kancelarije za mlade opštine Krupanj i udruženja građana ''Iskra'' iz Loznice, u petak 15.10.2010. godine sa početkom u 12 časova, na velikoj sceni Doma kulture u Krupnju izvedena ja edukativna predstava za učenike osmog razreda osnovne škole ''Borivoje Ž. Milojević'' i učenike Srednje škole ''Nikola Tesla'' u Krupnju. Predstava je rezultat spomenutog projekta koji su u prethodnom periodu sproveli udruženje građana ''Iskra'' iz Loznice u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade (KZM) Loznica, KZM Krupanj, KZM Osečina i Srednjom školom iz Malog Zvornika.

U periodu od 4. do 8. septembra u odmaralištu na Gučevu, izvršena je obuka 25 mladih-budućih vršnjačkih edukatora, o zaštiti reproduktivnog zdravlja. Tokom treninga/obuke pripremljena je ova edukativna predstava, koja ima četiri dela. Jedan govori o tome kako reći NE, drugi deo o neželjenoj trudnoći, treći o polno prenosivoj infekciji, i četvrti deo o HIV infekciji.

Scenario prilagođen mladima i njegove jasne i upozoravajuće poruke o značaju reproduktivnog zdravlja i opasnostima sa kojima se mladi mogu susresti u realnom životu, ostavile su snažan utisak na preko 350 mladih koji su prisustvovali 40-minutnoj predstavi. Predstava će do kraja ovog meseca biti prikazana u Malom Zvorniku i Osečini.

Projekat će do kraja decembra biti nastavljen predavanjima učenicima u srednjoj i osnovnoj školi, a stečena znanja na obuci svojim vršnjacinma u Krupnju će preneti učenice: Slavica i Bojana Vasiljević i Milica Despotović.Teme koje će biti obuhvaćene vršnjačkim edukacijama, tiču se opšteg koncepta zdravlja mladih, reproduktivnog zdravlja, promene koje se dešavju u pubertetu, adolescenciji, savremena kontracepcija, posledice abortusa, polno prenosivih bolesti, i tema vezanih za brak i porodicu.

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo članovima udruženja građana ''Iskra'' iz Loznice, na čelu sa prim. dr Nadom Đurić, Nadici Polić, Ljiljani Ranković i Saši Stojkoviću, kolegama iz Kancelarija za mlade Loznica i Osečina, Srednjoj školi u Malom Zvorniku, i naravno učenicima vršnjačkim edukatorima iz navedenih mesta, na još jednom uspešno sprovedenom zajedničkom projektu, i pomoći pri realizaciji, jer samo zahvaljujući zajedničkom radu i razumevanju možemo rešavati probleme među mladima u našim opštinama pa i šire.

Radenko Zivanović, koordinator KZM Krupanj


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>