hhh
hhh
hhh
jjj
 
02.09. 2010.

Počeo novi regionalni projekat za mlade

 

U Savetovalištu za mlade, Doma zdravlja u Loznici, potpisan je danas sporazum o saradnji sa partnerima u projektu „Da voliš sigurno – Kampanja za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih“, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Projekat će sprovoditi UG „Iskra“ iz Loznice u partnerstvu sa kancelarijama za mlade grada Loznice, Osečine i Krupnja, kao i Srednjom školom iz Malog Zvornika.

Projektom „Da voliš sigurno“ najpre je predviđena petodnevni trening za obuku 25 vršnjačkih edukataora iz četiri opštine, tako da će svaka partnerska organizacija poslati do 4 kandidata, dok će grad Loznica imati od 13 do 15 kandida za vršnjačke edukatore, među kojima će biti približan broj učesnika oba pola. Oni će organizovati po dve javne akcije u mestima partnerskih organizacija i tako promovisati projekat u široj javnosti. U svakom mestu biće izvedene i edukativna predstave, koje će nastati na treningu uz trenere iz Beograda. Premijera je 8. septembra u 17 h, u Domu kulture „Vuk Karadžić“.

Projekat se sprovodi u periodu od četiri meseca, pa će do kraja decembra vršnjački edukatori preneti znanje svojim vršnjacima prvog i drugog razreda iz sedam srednjih škola, što je oko 3.000 učenika. Teme koje će biti obuhvaćene na treningu tiču se opšteg koncepta zdravlja, reproduktivnog zdravlja, promena koje se dešavaju u pubertetu, adolescencije i trudnoće, posledica abortusa, savremene kontracepcije, prvog ginekološkog pregleda, polno prenosivih bolesti, ali i tema vezanih za brak i porodicu.

Primetan je veći broj neželjenih trudnoća kod mladih osoba, pa je to bio i neposredan povod za pokretanje jednog ovakvog projekta. Tako ćemo upravo mladima koji rano stupaju u seksualne odnose, a relativno kasno se odlučuj za brak i rađanje, skrenuti pažnju na značaj zaštite reproduktivnog zdravlja, kako bi kada dođe vreme mogli da imaju zdravo potomstvo – kaže prim. dr Nada Đurić, rukovodilac projekta.

Savetovalište za mlade Doma zdavlja je takođe uključeno, jer je i nastalo kroz realizaciju jednog ranijeg projekta posvećenog zaštiti reproduktivnog zdravlja, a može da pruži informacije mladima i iz oblasti reproduktivnog zdravlja, polno prenosivih bolesti, HIV-AIDS-a i bolesti zavisnosti. Za sva pitanja otvoren je i broj telefona 015/877-378, svakodnevno od 7 do 14h i mejl:

savet.mladi.lo@gmail.com.


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>