hhh
hhh
hhh
jjj
 

Počelo sprovodjenje novog projekta koji podržava Ministarstvo omladine i sporta

 

   Sredinom decembra Udruženje građana „Iskra“ je započelo aktivnosti iz projekta „Promocija zdravih stilova života u opštini Loznica“ koji podržava Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Partneri na ovom projektu su Opština Loznica sa svojom Kancelarijom za mlade i Dom za decu i omladinu „Vera Blagojević“ iz Banje Kovijače. Cilj projekta je stvaranje mogućnosti da se mladi opredele za zdravo ponašanje i zdrave stilove života. Da se povećanim nivoom znanja i usvajanjem veština odupiranja socijalnim pritiscima i opredeljenošću suprostave izazovudroge i alkohola ka zdravom odrastanju. Važno je osnaživanje ličnih kapaciteta mladih, integracija mladih uz smanjenje predrasuda i diskriminacije, smanjenje vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja.

   Projekat traje šest meseci i ima više celina, a jedna se odnosi na decu i mlade u Domu za decu bez odgovarajućeg roditeljskog staranja u Banji Koviljači. Sa njima je već započet niz tročasovnih radionica u cilju bezbednog odrastanja. Svake subote, u toku trajanja projekta, vođe radionica i vršnjački edukatori koji učestvuju u radu druže se i uče zajedno. U cilju bolje integracije dece iz Doma sa ostalim stariji omladinci iz Doma će učestvovati u svim aktivnostima koje Iskra izvodi. Deca i mladi su znatiželjni ali i nepoverljivi ali se već zadobija njihovo poverenje. Podršku projektu pružaju vaspitači, zdravstveni radnici i uprava Doma. Mladi treneri Iskre će zajedno pripremiti jednu predstavu, a biće organizovan i zajednički izlet na kraju projekta.

   Jedan deo projekta se odnosi na naprednu edukaciju za vršnjačke edukatore za prevenciju bolesti zavisnosti. To je planirano da se izvede u januaru. Nakon obuke oni će sa aktivistima i trenerima Iskre izvesti radionice za sve učenika prvog i drugog razreda srednjih škola u cilju prevencije zloupotrebe droga i alkohola. Rad u radionicama ima više uspeha jer mladi aktivno učestvuju u izvođenju i tako usvajaju znanje, uče veštine odupiranju socijalnim pritiscima, komunikacijske veštine, veštine pregovaranja i formiraju zdrav stav prema životu.

   Za podizanje kapaciteta angažovanijih omladinaca i članova đačkih parlamenata zadužena je opštinska Kancelarija za mlade, koja je već imala aktivnosti - tematsko veče - Bezbednost u školama, gde je učestvovao prof. Darko Trifunović, sa Fakulteta bezbednosti iz Beograda. Biće osim tematskih večeri treninga i seminara na temu funkcionisanja đačkih parlamenata, a biće i kreativnih radionica za talentovane omladince.

Galeriju fotografija možete videti ovde>>>