hhh
hhh
hhh
jjj
 
31.12.2015.

Промоција здравља у Лозници 2015.

 

Пројекат «Промоција здравља у Лозници» који је спровела Искра од 01.09. до 31.12.2015. године, а подржао град Лозница, допринео је очувању и унапређењу здравља свих грађана Лознице, смањењем ризика водећих поремећаја здравља, инфаркта срца и можданог удара (шлог), превенције пушења и превенције ХИВ/АИДСа. Општи циљ пројекта је очување и унапређење здравља свих грађана Лознице. Специфични циљеви: оспособљавање и информисање грађана и грађанки  о потреби да хитно делују и јаве се лекару ако посумњају на инфаркт срца или мождани инзулт (шлог), промовисање здравља као највећа вредност и мотивисање грађана и грађанки да усвајају здраве стилове живота и мењају негативне навике и ставове. Поред превенције инфаркта срца и шлога, пројекат се бави превенцијом пушења и одвикавањем од пушења као и превенцијом ХИВ/СИДЕ.

Пројекат, такође, доприноси подизању свести на значај физичке, психичке, социјалне димензије здравља у циљу квалитетнијег и здравијег живота свих грађана, као и заштити од високог крвног притиска, кардиоваскуларних болести и шлога. Дистрибуција промотивног материјала на различите здравствене теме је допринела реализацији Стратегије предвиђених активности којима се повећава ниво информисаности грађана општине Лозница на очување здравља.


Обележавање Светског дана срца

Овај дан Искра је обележила у партнерству са Домом здравља, Канцеларијом за младе и Црвеним крстом. Циљ акције је да се подигне свест грађана о значају обољења срца и крвних судова као и могућности за превенцију. Грађани су имали могућност да обаве бесплатне прегледе, мерење притиска и одређивање шећера у крви. Поред тога сви заинтресовани грађани су могли да добију савете од здравствених професионалаца и штампани едукативни и промотивни материјал. Испред Дома културе је направљена изложба плаката свих досадашњих акција. Акцију је подржао и помоћник градоначелника господин Љубинко Ђокић и републичка посланица Велинка Тошић, Све активности су подржане од стране локалних штампаних и електронских медија. Штампан је лифлет Како препознати срчани удар? – Инфаркт срца, као и Шта је мождани удар?

ЛИФЛЕТ - ИНФАРКТ СРЦА >>>


Обележавање Светског дана хране

У здравственој станици Дома здравља у Бањи Ковиљаци Искра је обележила Светски дан хране и октобар месец правилне исхране. Акција је организована у партнерству са здравственим радницима Превентивног центра и Патронажне службе уз подршку Црвеног крста Лозница и несебичну помоћ продавнице здраве хране „Босиљак“. Здравствени радници Превентивног центра су вршили превентивне прегледе заинтересованих грађана, мерили крвни притисак и шећер у крви свима без обзира да ли имају осигурање или не. Ову прилику да се прегледају без заказивања и чекања, потпуно бесплатно искористило је 50 грађана, а сви су добили и савете о правилној исхрани. Подршку овој акцији је пружио  др Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице, др Зоран Николић, директор Дома здравља, Валентина Петровић, ПР Дом здравља "Др Миленко Марин"Лозница.

ЛИФЛЕТ - ИСХРАНА КОД ПОВЕЋАНИХ МАСНОЋА У КРВИ >>>


Обележавање Светског дана борбе против рака дојке

Светски дан борбе против рака дојке Искра је обележила у партнерству са Домом здравља Лозница и здравственим радницима Превентивног центра, Поливалентне патронаже и Службе за здравствену заштиту жена. Тог дана у пешачкој зони су постављени штандови, дељен је промотивни материјал и позиване жене да се јаве на мамографски преглед дојки, а младима је указивано на значај  самопрегледа дојки. Подршку за ову акцију су нам пружили директор Дома здравља Лозница др Зоран Николић, гинеколог-акушер, професор Велинка Тошић, посланик из Лознице у Народној скупштини Србије и др Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице.

За потребе обележавања су штампани плакати са порукама о значају редовног прегледа у циљу превенције рака дојке.


Обележавање Светског дана дијабетеса

Светски дан борбе против дијабетеса је обележен 14.11.2015.године у Лозници на Тргу Вука Караџића у партнерству са Домом здравља "Др Миленко Марин" .Здравствени радници Превентивног центра и Патронажне службе су вршили мерење шећера у крви, крвног притиска, телесне тежине и давали савете о правилној исхрани. Придружили су им се и волонтери Канцеларије за младе. Акција је била веома посећена, преко 150 грађана је искористило прилику да провере своје основне параметре. Лепо време је погодовало да многи грађани прошетају градом и да успут искористе прилику да провере шећер у крви и добију савет о исхрани код дијабетеса. Акција је изведена уз подршку градске управе Лозница, а све активности су забележене од стране локалних медија.

ЛИФЛЕТ - ИСХРАНА ДИЈАБЕТИЧАРА >>>


Обележавање Светског дана борбе против сиде

Светски дан борбе против сиде Искра је обележила организовањем уличне акције и трбине са здравтсвеним радницима Дома здравља, Канцеларијом за младе града Лознице и Црвеним крстом Лознице. Бројни волонтери и активисте Искре су акцију организовали постављањем штандова, изложбом плаката, дељене су агитке «Заштити се знањем», кондоми, црвене трачице и балони. За ову акцију су штампани и плакати са истим слоганом «Заштити се знањем», «Не можеш да знаш док се не тестираш». Акција је била веома посећена, са укупно 1000 младих који су на великом одмору долазили из све четири средње школе. У послеподневним часовима је организована трибина у Омладинском центру, где су говорили прим. др Над Ђурић, епидемиолог, др Jасмина Рaнгелов Кулезић, трансфузиолог и др Бранко Мрђен, инфектолог. Трибина је била веома посећена са око 200 учесника. Овогодишња акција је имала за циљ да младе подсети да инфекција постоји и да се шири, а да постоје мере заштите којих се треба придржавати. Свим учесницима трибине је подељен едукативни материјал. Све активности су подржане од стране локалних штампаних и електронских медија.

ЛИФЛЕТ - НЕ МОЖЕШ ДА ЗНАШ ДОК СЕ НЕ ТЕСТИРАШ >>>


Остварени резултати:

Обележени значајни датуми из календара здравља

 -  Светски дан срца
 -  Светски дан хране
 -  Светски дан борбе против рака дојке
 -  Светски дан борбе против дијабетеса
 -  Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

 -  Штампано 3000 лифлета на тему Како препознати мождани удар? 
 -  Штампано 3000 лифлета на тему Како препознати срчани удар?
 -  Штампани 1000 лифлета на тему Превенција ХИВ/АИДС-а- Заштити се     знањем
 -  Штампани 1000 лифлета на тему Превенција пушења – Оставите     цигарете – изаберите здравље

ЛИФЛЕТ - ОСТАВИТЕ ЦИГАРЕТЕ, ИЗАБЕРИТЕ ЗДРАВЉЕ >>>

ЛИФЛЕТ - ШТА ЈЕ МОЖДАНИ УДАР >>>