hhh
hhh
hhh
jjj
 
29.11. 2011.

U Loznici: Zdrav stav

 

Pred prepunom salom u lozničkom Vukovom domu kulture, 29. novembra 2011.g, vršnjački edukatori “Iskre” su odigrali edukativnu predstavu “JA imam zdrav stav”. Preko 300 mladih je sa velikim interesovanjem odgledalo predstavu koja je nastala na treningu na Gučevu koja govori o promociji zdravih stilova života, kako reći NE drogama, duvanu i alkoholu, kako izbeći rizik. 

Predstava ima za cilj podizanje svesti mladih o štetnim efektima psihoaktivnih supstanci, droga, alkohola I duvana, na kreativan I mladima zanimljiv način, kroz drmsku formu, I uz muziku koju vole. Ova poučna predstava je deo regionalnog projekta “JA IMAM ZDRAV STAV” koji finasira Ministarstvo omladine I sporta, a sprovodi Udruženje građana “Iskra” u partnerstvu Kancelarija za mlade Loznica, Krupanj, Osečina, Ljubovija I Gimnazija “Josif Pančić”iz Bajine Bašte.

Tanja Glišić, rukovodilac odeljenja za mlade Loznica kaže: “Svi problem mladih su prikazani na slikovit način koji oni sami koriste kada žele da se suoče sa njim. Prvo problem negiraju, pa minimizaraju, zatim koriste razne načine odbrane dok sami ne priznaju da imaju problem. Ovim projektom smo doprineli da mladi na svoje ponašanje gledaju odgovornije, jer problem narkomanije nije problem koji se može rešiti lako, preko noci, niti ga može rešiti jedna institucija sama. Potreban je sistematski pristup I sveobuhvatan, koji će biti sproveden na nivu cele zemlje.

Bilo je slikovito prikazano štetno dejstvo psihoaktivnih supstanci na mlade ljude, nešto što oni često mogu da vide u okolini, uticaj alkohola, marihuana, heroina, kako bi trebali da se odbrane pritiscima vršnjaka i kažu NE drogama. Prikazano je i kako da pomognu, ako se nađu u društvu svojih vršnjaka kojima je potrebna pomoć. Na kraju je najvažnija poruka koju ova edukativna predstava nosi: možeš se zabaviti i lepo provesti i bez droga, alkohola i duvana, uz dobru muziku I dobro I iskreno društvo.

Posebna draž ove edukativne predstave je živa muzika lozničke rok grupe SOLO, koja je davala ritam I prelaze sa jedne na drugu scenu. Na kraju svake predstave su zajedno svi VE I muzičari otpevali numeru koja je nastala na treningu na Gučevu, “Imaj zdrav stav” koja je postala svojevrsna himna ove grupe vršnjačkih edutora I projekta. Nakon predstave je nastavljen rok koncert.

Na predstavi su prisustvovali srednjoškolci sa svojim profesorima I pedagozima I psiholozima iz tri škole, a u gimnazji je već izvedena predstava u septembru ove godine. Bili su učenici iz Srednje ekonomske škole, Srednje škole “Sveti Sava” i Tehničke škole. Takođe su učešće uzeli I učenici osmog razreda OŠ “Kadinjača” i OŠ “Jovan Cvijić” sa svoijm profesorima I pedagozima. Prema rečima pedagoga Svetlane Obradović, Tehnička škola: Ovo je baš dobro, slikovito, poruka je tu, jasno i glasno “RECI NE DROGAMA”.Galeriju fotografija možete videti ovde>>>