hhh
hhh
hhh
jjj
 
30.09.2013.

U Loznici završena obuka VE BIS

 

Tokom poslednjeg vikenda u septembru, 28. i 29.09.2013. u lozničkoj gimnaziji je održana obuka za vršnjačke edukatore za prevenciju bolesti zavisnosti i promociju zdravih stilova života u okviru projekta „Biram ispravan stav za život zdrav“. Projekat finansira Ministarstvo omladine i sporta a sprovodi UG „Iskra Loznica“ tokom druge polovine 2013. godine u okviru konkursa za realizaciju ciljeva Nacionalne strategije za mlade Republike Srbije. Cilj ovog projekta je podizanjesvestiiinformisanostimladih o štetnim efektima psihoaktivnih supstanaci, duvana, alkoholizma i patološkog kockanja, promovisanjem pozitivnog i zdravog ponašanja kroz medijsku kampanju, organizovanjem uličnih akcija, izvođenjem edukativne predstave, izradom grafita u svim mestima gde se sprovodi projekat. Umrežavanje i zajedničko delovanje svih aktera na projektu i podizanje svesti javnosti o značaju usvajanja i praktikovanja zdravih životnih stilova.

U obuci je učestvovalo 19 omladinaca, srednjoškolaca mahom učenika drugog razreda iz svih lozničkih srednjih škola. Treneri su im bili Jelena Gajić, Marija Mitrić, Đorđe Živanović i Nemanja Despotović uz mentorsku podršku Nadice Polić, iskusnog predavača i trenera Iskre. Treneri su prošli šestodnevnu obuku za trenere tokom avgusta meseca 2013. na Gučevu u okviru prvog organizovanog treninga za trenere. Trening je obuhvatao teme pušenje, alkoholizam, narkomaniju i patološko kockanje, a oni su imali zadatak da u dvodnevnom treningu prenesu što više znanja i veština. Obezbedjeni su priručnici I sav drugi trening material.

Rad na obuci je obuhvatao podizanje znanja ali i veština neophodnih za prenošenje znanja i informacija svojim vršnjacima. Obučeni VE imaju obavezu da do kraja ove godine izvrše obuku svojih vršnjaka koji pohađaju prvi I drugi razred srednjih škola (što je oko 2000 srednjoškolaca) na ove teme.

 


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>