hhh
hhh
hhh
jjj
 
30.12.2017.

„Водите љубав, а не рат 2“, завршен

 

После успешно завршене шестодневне обуке у Бањи Ковиљачи, крајем августа 2017. ВЕ (вршњачки едукатори) су извршили обуку преко 3000 (150%) својих вршњака у својим школама на тему заштите репродуктивног здравља и превенције  насиља у партнерским везама младих. Током тренинга су снимљене сцене за два едукативна филма у којима се могу препознати разне врста насиља и како из њега изаћи су постављена на youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=7TzCd8oG0kQ
https://www.youtube.com/watch?v=A0r1YAbBwNg&t=15s

Организовањем вршњачке едукације на тему заштите репродуктивног здравља младих и препознавања и превеције насиља у партнерским везама младих, медијском кампањом, јавним акцијама  као и организовањем трибина за родитеље, циљ пројекта “Водите љубав, а не рат2“, који спроводи Искра, а подржава Министарство Омладине и спорта Републике Србије је у потпуности испуњен.

Вршњачки едукатори су у Средњој школи Мали Зворник Татјана Николић и Ивана Несторовић су обухватиле обуком све ученике целе школе, а то је 12 одељења са око 300 ученика, а један час су говориле о заштити репродукативног здравља, а други час о насиљу. Поред одлично организоване и спроведене едукације у Зворнику су имали и добру медијску кампању и сарадњу са КЗМ, захваљујући психологу школе Бојани Љаховић и новинару локалног електронског медија Далибора Крстића. Оне су уз помоћ координатора КЗМ Мали Зворник, Сузане Реповић, обележиле 1. децембар, Светски дан борбе против ХИВ инфекције и сиде, делиле су едукативни материјал, црвене трачице и кондоме.

http://www.malizvornik.info/?p=11684

У Техничкој школи у Обреновцу Петар Динчић и Матеја Ковачевић су први који су завршили обуку за ВЕ и са вршњачком едукацијом кренули са радионицама за своје вршњаке. Овај начин рада је одлично прихваћен од ученика али и од управе школе и од других професора. Они су обухватили 16 одељења првог и другог разреда, ученички парламент и још једно одељење трећег разреда са близу 480 ученика. Медијска кампања је била одлична захваљујући професорки Мирјани Лаиновић која је за локални електронски лист о овом пројекту писала четири пута, а акцијом у школи су обележили 1.децембар, Светски дан борбе против ХИВ инфекције и сиде, делили кондоме...

http://lokalnenovine.rs/rubrike/drustvo/vlj-14.10/clanak.php#disqus_thread
http://www.lokalnenovine.rs/rubrike/drustvo/ts-21.10/clanak.php
http://lokalnenovine.rs/rubrike/drustvo/aids-01.12/clanak.php
http://lokalnenovine.rs/rubrike/drustvo/ts-22.12/clanak.php

У Лозници је у четири средње школе вршњачком едукацијом обухваћено око 1400 ученика.  ВЕ из Средње економске школе, Наташа Павловић и Тамара Алексић су обухватиле 17 одељења са око 450 ученика првог и другог разреда.

ВЕ из Средње школе „Свети Сава“, Тамара Пантелић и Наташа Ранковић које су обухватиле 14 одељења првог и другог разреда са око 400 ученика. Посебно захваљујемо Вери Гајић, педагогу школе, која организује активности вршњачке едукације.

У Техничкој школи је вршњачком едукацијом обухваћено 14 одељења првог и другог разреда са око 400 ученика. Поред Александра Кузмановића и Николе Арсеновића, придружила им се и Тамара Алексић. Вршњачка едукација је одлично прихваћена у школи и посебно истичемо педагога школе, Светлану Обрадовић и Веселинку Марковић, професорку грађанског васпитања, које подржавају неформално образовање које спроводи Искра.

ВЕ из Гимназије „Вук Караџић“ у Лозници Ана Рашевић и Сара Несторовић су спровеле вршњачку едукацију ученика првог разреда са око 180 ученика. Њима се придружила и Тамара Пантелић из Светог Саве.
Посебно се захваљујемо свим директорима школа за добру и успешну организацију едукације у својим школама, а КЗМ града Лозница се захваљујемо за подршку при организовању свих медијских дешавања, организовања консултација и договора са ВЕ за обележавање Дана толеранције и Светског дана борбе против сиде, журка за дочек Нове године.

У Бајиној Башти је у две средње школе, Техничкој и Гимназији „Јосиф Панчић“ вршњачком едукацијом је обухваћено 12 одељења са око 300 ученика. ВЕ Зорана Савић, Теодора Вуколић, Елена Сарић и Кристина Нешковић су се истакле са радионичарским радом са својим вршњацима. Оне су заједно са координатором КЗМ Ранком Радовановићем обележиле 1. децембар, делиле кондоме...у холу школе.

ВЕ Јана Грбић и Валерија Мандић у својој Средњој школи у Крупњу су вршњачком едукацијом обухватиле све ученике школе, тј.11 одељења са око 300 ученика. Организовале су у оквиру обележавања 1.децембра, Светског дана борбе против сиде, мини анкету о знању о преношењу и заштити од ХИВ инфекције и седе и биле незадовољне знањем, а онда су поделиле кондоме да знају како да се штите.

У Економској школи „Ваљево“, Издвојено одељење Осечина, ВЕ Јелена Савић  Јелена Милутиновић су едукацијом обухватиле први разред са преко 30 ученика.

ВЕ Тамара Алексић и Александар Кузмановић су у Средњој школи „17.септебар“ Лајковац извршли вршњачку едукацију око 200 ученика који похађају први и трећи разред. Било је занимљиво, а било је и интерасантних питања, дељени су кондоми.

У свим поменутим школама су одржане трибине за родитеље са више или мање учесника (од 22 до 100). Укупно је било близу 350 родитеља и наставног особља. Водитељи трибина су били прим. др Нада Ђурић, председница Искре и др сц.психологије Живка Мићановић Цвејић, клинички психолог у Општој болници у Лозници. Утисак је да је родитеље најтеже довести у школу, а да када дођу кажу да им је драго што су били и да су имали шта да чују и да ће им бити корисно. Дали смо им задатак да преиспитају себе и своје понашање, у циљу бољег васпитања деце, да су несвесно а негде и свесно одговорни за насилно понашање младих или што трпе насиље. Закључак је да би у сваком животном добу, ако се неко нађе у проблему, могао да се обрати стручним људима и да има помоћи, само треба схватити да проблем постоји.

На свим трибинама су подељене захвалнице директорима школа.


Galeriju fotografija mozete videti ovde>>>