hhh
hhh
hhh
jjj
 
30.03.2016.

Заједно против дискриминације

 

Крајем марта 2016. завршене су све планиране активности из пројекта „Заједно против дискриминације“ који је спровело Удружење Рома „Ромска срећа“ из Јошеве у партнерству са Искром, а уз финансијску подршку Канцеларије за људска и мањинска права. Пројекат је кренуо крајем 2015. године и имао је за циљ подизања нивоа знања, вештина и свести стручних сарадника школа о спречавању и заштити од дскриминације ученика друштвено осетљивих група, организовањем тродневне обуке за 15 стручних сарадника.

Циљ је био да се стекну знања на пољу људских и мањинских права; да представници образовних институција свим  ученицима приближе елементе ромске културе, чиме би се остварили не само едукативни већ и васпитни циљеви који доприносе бољој социјализацији ромске деце.

Циљ је био и подизање свести ученика школа у Лозници, Крупњу, Малом Зворнику на тему антидискриминација, стереотипа, предрасуда, уважавања различитости и ненасилно решавања сукоба кроз организовање радионица у школама. А циљеви су били и подизање нивоа информисаности родитеља, наставника, грађана о антидискриминационој политици и Закону о забрани дискриминације, подизање свести грађана о људским правима и механизмима заштите од дискриминације као и препознавању свих облика дискриминаторног понашања.

Тродневна обука за 15 стручних сарадника – педагога из основних школа у којима има највише Рома из Крупња, Малог Зворника и Лознице, педагошке асистенте из Предшколске установа Бамби и Основне школе из Јадранске Лешнице, је организована у Бањи Ковиљачи од 26.02. до 28.02.2016. Предавачи и тренери су били прим. др Нада Ђурић, Надица Полић, Љиљана Ранковић и Саша Стојковић из Искре, Тања Глишић Матић, мастер културологије из Омладинског центра Лозница, Живка Мићановић Цвејић, доктор психологије из Опште болнице Лозница, Драга Прокопић, политиколог из ТВ Лотел, Радојка Станковић, правник и Роса Савић, дефектолог из градске управе Лозница.

Након обуке сви педагози су у наредном периоду извели 60 радионица за 1342 ученика, а организовано је и пет трибина за преко 180 родитеља и наставника у Крупњу, Малом Зворнику, Јадранској Лешници, Клупцима и Липничком Шору. Педагози су били веома креативни и имали су занимљиве радионице а нарочито занимљиво решење су имали у Техничкој школи у Лозници који су организовали читав програм са учешћем професора српског језика, музичког и физичког васпитања и наравно педагога школе. На програму су у Омладинском центру присуствовали директор школе, представници града и Искре уз медијску подршку локалних медија. Програм су извели два пута за обе смене ученика.

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.602402599912870&type=1https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.611002095719587&type=1https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.610088509144279&type=1
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.610375245782272&type=1