hhh
hhh
hhh
jjj
 
05.01. 2014.

Zajedno protiv droga – Loznica protiv droga

 

Projekat javnog zastupanja za Lokalni akcioni plan za borbu protiv droga,“Zajedno protiv droga- Loznica protiv droga” počelo je ove godine da sprovodi Udruženje Iskra-Loznica uz podrsku TRAG fondacije, u okviru projekta Gradjansko drustvo za buducnost, koji se realizuje u partnerstvu sa Institute for Sustainable Communities | Serbia (Institut za odrzive zajednice), i uz finansijksu podrsku Americke agencije za medjunarodni razvoj (USAID).

Problem narkomanije je u svetu krenuo da se širi šezdesetih godina dvadesetog veka. Sada je to epidemija koja je zahvatila sve zemlje sveta. Tako je i u našoj zemlji, mada ne postoje precizni podaci o raširenosti ovog problema.

Ovo su podaci iz poslednjeg istraživanja koje su sproveli Udruženje građana ”Iskra – Loznica” i Omladinski centar Loznica, krajem 2013. godine. Istraživanje je izvršeno u sve četiri srednje škole u Loznici, u svim razredima po jedno odeljenje slučajnim izborom (ukupno 16 odeljenja) u kome je učestvovalo ukupno 400 učenika.

Svaki drugi srednjoškolac pije i opija se, a skoro svaki treći puši (28%).

Svaki peti srednjoškolac u Loznici je koristio neku zabranjenu psihoaktivnu supstancu, svaki osmi srednjoškolac je koristio marihuanu (12%), a druge droge je probalo njih 7%, i to najčešće ekstazi.

Od onih koji su probali neku drogu, najčešće je to bilo na žurci 47%, u stanu kod druga/drugarice 23%, a njih 10% u školi.

Više od trećine (36%) zna da se u njihovom okruženju, oko škole i u školi, prodaje droga.

Polovina srednjoškolaca poznaje nekog ko koristi ilegalne droge.

Na pitanje “Kada bi saznao da tvoj brat/sestra/prijatelj/ica koristi drogu kome bi rekao?“ svaki drugi bi se obratio roditeljima i od njih tražio pomoć. Dobro je da za srednjoškolce roditelji imaju važnu ulogu i da gaje prema njima poverenje.

Razlozi zašto se koriste PAS (psihoaktivne supstance): zbog provoda, što popravlja raspoloženje. Skoro polovina srednjoškolaca, njih 41%, zapaža da droge izazivaju opasna stanja po život, a 17% zapaža halucinacije.

Dve trećine srednjoškolaca, njih 65%, misli da je marihuana najupotrebljavanija droga, a 11% da je to ekstazi, 8% da je to kokain, tablete sa alkoholom 6%, a 5% misli da je to heroin.

U Loznici je bilo u poslednjoj deceniji pojedinačnih akcija, edukacija mladih, obuka za vršnjačke edukatore, tribina za roditelje, obuka profesionalaca, ali se mere moraju sistematizovati, napori ujediniti i zajedno ujedinjeni za isti cilj, zajedno boriti..

Nepostojanje Lokalnog akcionog plana za borbu protiv bolesti zavisnosti u Loznici i kontinuirane kampanje za promociju zdravih stilova života jedan je od uzroka povećane dostupnosti i upotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima u srednjim školama.

Rešavanje ovog problema na sistematičan i programski način zbog bezbednosti i zaštite zdravlja mladih u Loznici, predstavlja prioritet u našem gradu. Postoji oformljeno stalno skupštinsko telo, Savet za borbu protiv bolesti zavisnosti. Donošenje LAP-a protiv bolesti zavisnosti će pomoći da se bolje radi sa jasnim ciljevima i zadacima.

Da li treba da neko izgubi zivot da bi se MI pokrenuli?

Podržite naš zahtev za donošenje odluke za izradu Lokalnog akcionog plana za borbu protiv bolesti zavisnosti – droga! Za kreiranje lokalnog akcionog plana potrebna nam je podrška lokalne zajednice, gradskih funkcionera, gradskog veća, gradonacelnika i gradske skupštine.

Ali treba nam i Vaša podrška, Vas lično, svakog građanina Loznice.

Ovom kampanjom javnog zagovaranja Iskra sa grupom za podršku želi da pokaže da smo sposobni da menjamo budućnost ali i sadašnjost.

POKRENIMO SE i zajedno delujmo u cilju unapređenja zdravlja mladih Loznice. Potrebno je da se donese odluka lokalnog parlamenta da se krene u izradu Lokalnog akcionog plana za borbu protiv bolesti zavisnosti, pušenja duvana, alkoholizma i ilegalnih psihoaktivnih supstanci.

U aktivnostima bi nakon donošenja LAP-a učestvovali mnogi akteri: Savet za borbu protiv bolesti zavisnosti, škole, vrtići, policija, zdravstvo, omladina, sportski klubovi i sportske škole, NVO, Crveni krst, Centar za socijalni rad, roditelji, mediji. LAP-om bi bili određeni ciljevi, indikatori verifikacije, obezbeđena sredstva i vreme za aktivnosti i sve bi bilo koordinisano iz Saveta za borbu protiv bolesti zavisnosti grada Loznica.

Pozivamo Vas da učestvujete na:

Nagradnom konkursu za učenike srednjih i osnovnih škola za najbolji likovni rad na temu: „Štetnost droga za mlade“ i idejno rešenje grafita.

Nagradnom konkursu za literarni rad za starije osnovce i srednjoškolce na temu: „Droga – zlo današnjice“.

Nagradnom likovnom konkursu za decu iz dečijeg vrtića na temu:
„Droga je baba-roga“.

Radionicama sa decom u vrtiću i crtanju na temu štetnosti duvana, alkohala i droga.

Izložbi nagrađenih radova i dodeli nagrada i diploma na uličnoj akciji 26. juna 2014. na Svetski dan borbe protiv zloupotreba i krijumčarenja droga.

Radionicama sa roditeljima dece u Predškolskoj ustanovi „Bambi“.

Radionicama sa pedagozima i psiholozima iz osnovnih i srednjih skola, predškolske ustanove, sa idejama za programska rešenja u borbi protiv bolesti zavisnosti i izradi LAP-a za borbu protiv droga.

Pozorišnoj predstavi „Nikad heroin“ za srednjoškolce.

Turniru u dvoranskim sportovima: »Sportom protiv droge«.

Manifestaciji „Grafitima protiv droge!“

Podržite donošenje odluke o izradi LAP-a za borbu protiv droga.
Budimo primer dobre prakse.
Loznica je prvi grad u Srbiji koji će imati
Lokalni akcioni plan protiv droga!


Letak Zajedno protiv droga
možete preuzeti ovde.