hhh
hhh
hhh
jjj
 
16.12.2019.

Заједно против дрога

 

Током 2019. је спроведен пројекат „Заједно против дроге“, уз подршку града Лознице и партнерство Омладинског центра, чији је циљ превенција болести зависности (БЗ) кроз унапређење знања младих о штетним дејствима психоактивних супстанци (ПАС) на организам, дуванског дима, алкохола и илегалних дрога, унапређење сарадње и јачање капацитета педагошко-психолошких служби школа и локалне заједнице у борби против дрога.

Специфични циљ пројекта је подизање нивоа знања младих и информисаност  о штетности злоупотребе ПАС кроз квалитетне програме превенције БЗ, кроз обуку вршњачких едукатора, повећање информисаности јавности о проблему  зависности, укључивање и оснаживање ППС (педагошко-психолошке службе), родитеља, старатеља, просветних радника за активно учешће у превенцији БЗ, кроз промовисање здравих стилова живота и креативно провођење слободног времена младих.

Организован је тренинга за обуку вршњачких едукатора из области превенцију болести зависности. Тренинг за обуку ВЕ у области превенције злоупотребе дроге, за ученике основних и средњих школа је организован у периоду од 13. до 15. децембра 2019. године у Омладинском центру у Лозници. На тренингу је учествовало 33 ученика из све 4 средње школе и 5 основних школа (ОШ „Анта Богићевић“, ОШ „Кадињача“, ОШ „Вук Караџић“, ОШ „Јован Цвијић“ из Лознице и ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Клубаца. Тренинг су извели предавачи и тренери здравствене струке, лекар, психолог, омладински радници који су младима пренели знања и информације из области превенције пушења, алкохолизма и наркоманије. Програм тренинга се одвијао уз интезиван интерактиван рад, дискусију, приче из окружења које су учесници наводили и имали потребу да се испричавају. Циљ тренинга је да се унапреди знање и вештине младих из области превенције болести зависности и развиј личне компетенције и подигну ниво самопоуздања. Посебан аспект тренинга је био посвећен делу како да се млади оснаже да одбију понуђене психоактивне спстанце и да усвоје те вештине и пренесу вршњацима.

На крају тренинга свим учесницима је додељен сертификат, мајице са слоганом пројекта „Заједно против дрога“, фасцикла, плакат, приручник и сертификат, a обезбеђена је исхрана за сва три дана тренинга. На крају су им дате инструкције за даље активности које се односе на спровођење активности у својим школама. Своја знања и вештине ће даље преносити својим вршњацима са великим ентузијазмом. Договорено је да након тренинга организју едукацију за ученике седмог и осмог разреда у основним школама и прве и друге године средње школе у договору са психолошко-педагошким службама у својим школама.

Све активности су подржане од стране локалних штампаних и електронских медија. Тако да је пре самог почетка тренинга представница Искре, Љиљана Ранковић је гостовала у Јутарњем програм РТВ Подриње и најавила тренинг и све активности  оквиру овог пројекта.

Поред тога првог дана тренинга је организована  конференција за медије у Омладинском центру, где је тренинг и изведен. Конференција је организована са циљем да се промовише пројекат, укаже на значај едукације младих из области превенције болести зависности. Подршку овој активности је дала начелница одељења за дрштвене делатности  Града Лознице Тања Глишић Матић.

Galeriju fotografija mozete videti ovde>>>