hhh
hhh
hhh
jjj
 
15.11.2016.

Заштитимо љубав младих

 

Град Лозница је у подржао пројекат Удружење грађана Искра-Лозница, Заједно за здравље, а у оквиру њега је изведен тренинг за обуку вршњачких едукатора за заштиту репродуктивног здравља мадих, који похађају старије разреде основних школа, седми или осми разред четири градске школе. Обука је изведена од 11.11. до 14.11.2016. године у Омладинском центру Лозница, а тренери и предавачи су били из Искре, прим. др Нада Ђурић, Надица Полић и Љиљана Ранковић и Тања Глишић.

За ученике седмог и осмог разреда је реализован четвородневни тренинг из области заштите репродуктивног здрвља, у периоду од 11.11.2016.године до 14.11.2016. године. На тренингу су учествовали ученици из основне 4 основне школе ОШ “Јован Цвијић“, ОШ “Кадињача“, ОШ “Анта Богићевић“ и ОШ “Вук Караџић“, укупно 16 учесника. Тренинг су извели предавачи и тренери здравствене струке који су младима пренели знања и информације из области репродуктивног здравља, репродуктивних права и родне равноправности. Све теме су обрађене на интерактиван начин уз максимално учешће свих учесника тренинга. Учесници су на почетку тренинга имали задатак да попуне тест знања, који нам је указао на које области треба обратити више пажње и које су им непознате. Вршњачки едукатори су показали велику заинтересованост за тему, за нова знања, за усвајање вештина и велики ентузијазам за активности које их очекују.

Програм тренинга је осмишљен кроз интерактиван рад уз коришћене различитих техника радионичарског рада: вртлог идеја, рад у групи, играње улога, дискусију, вежбе, енерџајзере и филм. Обрађени садржаји су у великој мери допринели  да млади стекну основна знања о грађи и функцији репродуктивног система, схвате сложеност и тежину здравствених и психосоцијалних проблема код непланиране трудноће у адолесценцији. Поред тога савладају основне информације о ППИ и ХИВ/АИДС-у, препознају понашања која појединце стављају у ризик за добијање ХИВ –а или ППИ.

Радионичарски рад је омогућио да учесници постепено усвајају и повезују знања, да препознају властити интерес у избору свог понашања, да самостално долазе до закључака.

Рад на јачању личне одговорности и развијање вештина и механизама за одлагање и одбијање сексуалних односа је демонстриран кроз «Roll-play». Дискусија је била веома интересантна, учесници су у почетку били помало стидљиви, али су касније имали веома добре аргументе за одлагање сексуалних односа али и инсистирање на безбедним сексуалним контактима.

ВЕ су показали велики пораст знање које су показали на завршном тесту. Општи успех је одличан, Попуњени упитник на крају тренинга нам је указао да је дошло до значајног напретка у знању и учесници су одговорили тачно на 96% свих питања у тесту. Анализа евалуационог упитника је показала да су учесници присуствовали тренингу из жеље да науче  нешто ново, упознају нове људе и стекну нова искуства и  да је тренинг у потпуности испунио њихова очекивања.

На крају евалуационог листа учесници су завршавали са изјавама како је све било супер, све похвале за тренерски тим и садржај тренинга, веома занимљиво и сл.

На крају тренинга учесници су имали задатак да демонстрирају научена знања кроз креирање сопствених презентација. Кроз ову активност они су нам показали да су спремни да спроведу едукацију ученика у својим школама. Свим учесницима тренинга су подељене мајице, приручници, брошуре, као и сертификати за учешће.

На крају је договорено да у наредном периоду вршњачки едукатори организују едукацију у својим школама за ученике седмог и осмог разреда у договору са педагозима и психолозима, о чему ће нам доставити извештаје након завршене едукације са фото документацијом.

Последњег дана тренинга је организована конференција за медије у Омладинском центру, где је тренинг и изведен. Конференција је организована са циљем да се промовише пројекат, укаже на значај едукације младих из области заштите репродуктивног здравља. Подршку овој активности је дао помоћник градоначелника Љубинко Ђокић и шеф сектора за младе Града Лознице Тања Глишић Матић.

 

Galeriju fotografija mozete videti ovde>>>