hhh
hhh
hhh
jjj
 
30.12. 2015.

Završen projekat „Inicijativa mladih za zdrav i aktivan život“

 

Posle završene šestodnevne obuke za 20 vršnjačkih edukatora na temu prevencije rizičnog ponašanja mladih (prevencija alkoholizma i narkomanije) i trgovine ljudima, krajem avgusta 2015. održana je obuka u svih 8 srednjih škola u Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku, Osečini i Loznici. Takođe je kroz projekat obeležen je i Svetski dan borbe protiv HIV infekcije i side u svim mestima, a u Loznici je u KZM organizovano i Savetovalište za mlade, koje je radilo tokom trajanja projekta, svih pet meseci na pružanju vršnjačke isavetodavne pomoći mladima, od 01.08. do 31.12. 2015.godine.

Opšti cilj ovog projekta, je unapređenje zdravlja i bezbednosti mladih, razvijanje pozitivnih vrednosti u cilju smanjenja rizičnog ponašanja mladih. Projekat „Inicijativa mladih za zdrav i aktivan život“ sprovela je „Iskra-Loznica“ uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a u partnerstvu KZM grada Loznica, KZM Bajina Bašta, KZM Mali Zvornik i KZM Osečina na šta ima posebno zahvaljujemo.

U Bajinoj Bašti je obuka izvedena u Tehničkoj školi i Gimnaziji „Josif Pančić“ kao i u dve osnovne škole u osmom razredu. Obuhvatili su 20 odeljenja sa 455 učenika.  Svi u školama su bili veoma zadovoljni prenetim znanjem a i učenici su sa pažnjom pratili izlaganja naših izvrsnih vršnjačkih edukatorki (VE) Goce Lakić, Jelene Jovanović iz Tehničke škole  i VE Tijane Jakić i Milice Milinković iz Gimnazije, a uz podršku šefa KZM Bajina Bašta Ranka Radovanovića.

U Malom Zvorniku je edukacija sprovedena u15 odeljenja od prvog do četvrtog razreda Srednje škole Mali Zvornik, što je oko 350 učenika. Edukaciju su izveli VE Teodora Jovanović i Predrag Macura a uz podršku koordinatora KZM Mali Zvornik Nevene Đukanović i psihologa škole Bojana Ljahović Brajić. Teodora i Predrag su bili na visini zadatka, sve su obavili na visokom stručnom nivou, oni su napravili i prezentaciju, a delili su svojim drugovima, brošure o BZ i trgovini ljudima i o alkoholizmu.

U Osečini su obučene VE Marina Kovačević, Teodora Ivanović i Nataša Plavšić izvele edukaciju svih učenika koji idu u njihovu školu a to je oko 120 učenika. VE je bila veoma uspešna, učenici zadovoljni a i VE i kordinator KZM Osečina Vladimir Radivojević uz čiju je pomoć i izvedena edukacja.

U lozničkoj Gimnaziji „Vuka Karadžić“ su VE Marija Knežević, Borisav Jakovljević i Aleksandar Aleksić izveli obuku među prvima, sredinom septembra, za 12 odeljenja gimnazije prvog i drugog razreda sa preko 300 obuhvaćenih učenika. I oni su napravili svoju prezentaciju a i kroz radioničarski rad su izveli edukaciju, na zadovoljstvo predmetnih profesora koji su podržali aktivnost, a najviše se zahvaljujemo profesorka fizičkog vaspitanja Veri Tadić.

U Tehničkoj školi u Loznici je edukacija izvedena na samom kraju trajanja projekta, u decembru, ali ne manje uspešno. VE Filip Ranković i Adrijan Gligorić su napravili veoma zanimljivu prezentaciju i uz podršku pedagoga škole Svetlane Obradović, kao i profesora građanskog i veronauke, obuhvatili učenike prvog i drugog razreda, što je 16 odeljenja sa preko 460 učenika. Učenici su sa zanimanjem slušali prezentovani sadržaj, a profesori su takođe bili zadovoljni i više su se bazirali na prevenciju zloupotrebe alkohola i alkoholizma jer je poznato da učenici ove škole najčešće konzumirju alkohol.

U Srednjoj školi „Sveti Sava“ u Loznici su VE Katarina Jezdić, Tamara Petrović i Marija Bogdanović izvele obuku 13 odeljenja, prve i druge godine, sa oko 360 prisutnih učenika. Podršku im je pružila pedagog škole Vera Gajić.

U Srednjoj ekonomskoj školi u Loznici su VE Mina Perić i Jovana Lukić održale edukaciju za oko 8 odeljenja prve i 4 odeljenja druge godine sa ukupno obuhvaćenih preko 320 učenika. Zahvaljujemo se pedagogu SEŠ, Dragani Simić uz čiju podršku je izvedena edukacija iz oblasti rizičnih ponašanja.

Sve ukupno edukacijom je obuhvaćeno 2365 učenika + 20 VE, a u okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, učešće je uzelo preko 1500 učenika, a na triibinama u Malom Zvorniku i Loznici je obuhvaćeno oko 400 srednjoškolaca i drugih zainteresovanih omladinaca, što čini 2885 direktnih korisnika i 1500 prisutnih na akcijama gde su deljeni materijali posvećeni prevenciji HIV ifekcije, „Zaštiti se znanjem“, kondomi, crvene tračice, plakati.

Na organizovanim konferencijama za medije koji su pratili akcije govorila je Tanja Glišić Matić, šef odseka za mlade, Loznica,  prim. dr Nada Đurić, predsednica Iskre, VE koji su već radili edukaciju i predstavnik Crvenog krsta Loznica jer je akcija organizovana zajedno sa zdravstvenim radnicima Doma zdravlja i CK.

U Malom Zvorniku su na tribini pored VE Teodore Jovanović, govorila je dr Isidora Lazić, pedijatar i Nevena Đukanović, koordinator KZM Mali Zvornik pred oko 200 učenika srednje škole a bili su prisutni i učenici jedne osnovne škole, 8-og razreda u Domu kulture.

U Loznici je na dve organizovane tribine u Omladinskom centru govorila prim. dr Nada Đurić, epidemiolog, dr Jasmina Rangelov Kulezić, transfuziolog i dr Branko Mrđen, infektolog i Saša Stojković, omladinski radnik Iskre sa praktičnom prezentacijom kondoma i „kondom štafetom“. Bilo je ukupno oko 200 mladih na tribinama.

Za organizovanje akcija su bila predviđena sredstva da VE potroše po svojim zahtevima u svojim mestima, a većina se odlučila da kupi kondome, balone i nešto malo osveženja. Štampali smo i posebne plakate „Zaštiti se znanjem“ 40 komada, kroz ovaj projekat, a agitke smo od štampali i svima podelili kroz gradski projekat Promocija zdravlja u Loznici (1000 komada).

Savetovalište za mlade koje je funkcionisalo u Omladinskom centru-KZM Loznica, pet meseci, koliko je projekat i trajao, je radio obučeni omladinac za vršnjačkog savetnika, Branislav Stojković, 22 godnine, student. Za ovih pet meseci je u Savetovalište došlo po neke savete i informacije preko 100 mladih, koji su najčešće tražili informacije kako koja droga deluje i koliko je opasna za neki organ ili sistem organa, u vezi sa marihuanom i sintetičkim drogama, bilo je pitanja vezana za mešanje pića sa psihoaktivnim supstancama i mešanja samih pića. Svako savetovanje je bilo anonimno i vršeno je u jednoj od kancelarija Omladinskog centra u Loznici. Bilo je pitanja vezana za seks i probleme oko nekih smetnji na organima gde su mladi posle razgovora upućeni kod urologa ili ginekologa ili na DPST na testiranje na krvno i polno prenosive infekcije, antitela na HIV, HbsAg, i HCV antitela. Nije bilo pozitivnih od onih koji su iimali potrebu za testiranje, više je bio strah od nezaštićenog seksualnog odnosa. Za savete su se javljali češće momci od devojaka, a neki su se javljali i više puta. Pored ovih zdravstvenih problema mladi su se javljali u savetovalište i zbog emotivnih problema. Pored usmenih saveta,  savetnik je uvek imao mogućnost da klijentima da neku agitku, brošuru, knjigu da nešto pročitaju o temi koja ih zanima, tako da su neki dolazili ponovo da popričaju i kada problem koji ih je tištao prodje.

Kao doprinos Iskre, oformljena je Biblioteka za mlade u Omladinskom centru u Loznici, nabavljene su dve omanje police za knjige gde je prikupljena literatura o svim aspektima delovanja OCD, prevencija bolesti zavisnosti, pušenje, alkoholizam, istraživanja i priručnici o HIV-u, HBV i HCV, Polnim bolestima, trgovini ljudima, upotrebi drame u vršnjačkoj edukaciji, ekološka edukacija, klimatske promene, strategije, za zdravlje za mlade, strategije za mlade, postavljena i dostupna mladima. Pored stručne literature prikupljena je zanimljiva literatura iz drugih oblasti osnivanja NVO, javno zagovaranje, zastupanje, LAP za Rome, LAP za decu, socijalna strategija i mnoštvo zanimljivih knjiga i priručnika iz brojnih projekta Iskre. Prikupljene su i popularne knjige koje mladi mogu jednostavno uzeti, procitati i vratiti, samo se sami upišu u knjigu evidencije, a mogu i da čitaju kada su u Omladinskom centru. Ima mladih koji bi čitali knjige ako su im na dohvat ruke, ako su tu da mogu da ih malo prelistaju, i ako im s esvide da ih pročitaju. Prema procenama, do sada ima prikupljenih oko 200 naslova, a biće ih još, akcija prikupljanja knjiga još traje.

Pošto je u Loznici ostalo sredstava od osveženja, upriličen je sastanak pred Novu godinu, 30.12.2015. jedno druženje u Omladinskom centru, bez alkohola, evaluacioni sastanak na kome  je došlo pored sadašnjih aktivnih edukatora i nekoliko naših starih volontera. Ukupno je bilo 30 mladih i 5 aktivista. VE su pitani kako im se dopala dosadašnja aktivnost Iskre i da predlože šta bi oni voleli da se radi narednih godina.

Na pitanje  koje se odnosilo na dosadašnje aktivnosti Iskre svi su odgovorili da su super, veoma korisne, prezadovljni su, ne bi ništa menjali koncepcijski. Teme koje bi želeli da slušaju u narednoj godini su dobile najviše glasova:

1. Vršnjačko nasilje 
2. Reproduktivno zdravlje 
3. Dečija prava i zaštita
4. Pomoć pri izboru zanimanja
5. Stariji brat - starija sestra
6. Pomoć starima – samohranim ljudima kojima je potrebna pomoć (ideja da mladi zarade neka sredstava za upis na fakultet npr.)

Preporuke – organizovati jos više obuka i predavanja, možda neki performans. Organizovati letnja predavanja i povezati se drugim državama. Uključiti  više mladih i organizovati programe obuke mladih za pisanje projekata. Pokušaćemo da izadjemo u susret našim volonterima, jer su nam njihove ideje veoma značajne.