hhh
hhh
hhh
jjj
 

Završen projekat ekološke edukacije

 

“Obrazovanje za zaštitu životne sredine u funkciji održivog razvoja”, je projekat udruženja građana “Iskra” koji je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Grad Loznica i Stalna konferencija gradova I opština (SKGO). Partneri na sprovođenju ovog projeta su: “EKO-LO” i Dečiji vrtić “Bambi”.

U periodu od sredine januara, kada su započele aktivnosti, do sredine jula ove godine urađeno je sve što je projektom predviđeno i to sa velikim uspehom, velikim obuhvatom dece i mladih, sa velikim povećanjem nivoa znanja, sa velikim zadovoljstvom učesnika aktivnosti.

Podignut je nivo znanja iz oblasti zaštite životne sredine kod blizu 1300 mladih, dece u predškolskom uzrastu (808) i učenika petog razreda i dodatno učenika sedmih razreda (409) u gradskim osnovnim školama, kroz pet različitih ekoloških radionica. Realizovano je preko 300 radionica, širom teritorije opštine, obučeno 55 vršnjačkih edukatora za pitanja zaštite životne sredine. Nivo znanja kod učenika je podignut za blizu 80 odsto od nivoa pre edukacije (rađen test znanja pre i posle sprovedene edukacije).

Opremljena i uređena dva dečja igrališta u Dečijem vrtiću Bambi, objektu Pčelica i Leptirić sa rekvizitima za bezbednu dečiju igru – dva tobogana sa penjalicom, dve kućice vigvam, dva stalka sa kućicama za ptice, ofarbana ograda vrtića Pčelica, u dužini od 200 metara volonterskim radom, ozelenjeno dvorište, očišćena okolina.

Organizovano je obeležavanje pojedinih dana iz ekološkog kalendara: (maskenbal, razmena igračaka, izložba slika i akcija čišćenja korita reke Štire i okoline), Dana proleća, 20. marta, Dana planete Zemlje, 22. april, Svetskog dana zaštite životne sredine, 5.juna. Deca iz dečijeg vrtića su učestvovala sa veoma kreativnim maskama i pokazala su veliko interesovanje za temu reciklaža. Takođe je i razmene igračaka bila zanimljiva i lepo je bila primljena od dece i roditelja. Izložba slika objavljenih u Lozničkim Novostima je bila postavljena petog juna na platou ispred Vukovog doma kulture i bila je veoma zapažena.

Pored aktivnosti predviđenih projektom vršnjački edukatori E2 su učestvovali i u obeležavanju Dan grada Loznice (16.jun), Svetskog dana borbe protiv droga (26. jun), a učestvovali su i na Drinskoj regati 2009. (4. jula) u brojnim aktivnostima – deljenje edukativnog materijala, akciji čišćenja, sportskim nadmetanjima.

Tokom trajanja projekta u lozničkom nedeljniku, Lozničke Novosti, je objavljivana rubrika “Ekologija u objektivu” ili E2, gde su objavljivane fotografije pozitivnih i negativnih primera iz zaštite životne sredine kao i ciklus tekstovi kojim je takođe podizana svest građana iz ekologije. Neki građani su bili senzitivisani za ove teme I javljali su se telefonom, donosili fotografije, pisali tekstove a neki su i objavljeni u LN. Dodeljene su prigodne nagrade za najbolje fotografije: 1. mesto – Saša Stojković, 2. mesto – Savo Todorić, 3. mesto – Ljiljana Ranković, a specijalnu nagradu – Nada Đurić.

U cilju senzitivisanja građana za ekološke teme i pitanje održivog razvoja emitovan je radio džingl i tv spot E2, na sajtu Iskre www.iskra.org.rs postavljeni su svi tekstovi iz LN u pdf format. Sve zajedno je doprinelo buđenju ekološke svesti građana Loznice. Mladi vršnjački edukatori su izvršili istraživanje u svojoj okolini i napravili Akcioni plan za rešavanje problema koji je upućen na adrese pozvanih – gradonačelniku, direktorima škola, vrtića, direktorima JP Grad, JKP “Naš dom”. Štampana je i distribuirana edukativna brošura, plakati, baner, bedževi, zelene majice E2, a štampan je Bilten sa izveštajem o projektu, objavljenim i nagrađenim fotografijama, objavljenim tekstovima, a izradjen je i publikovan Priručnik za ekološke radionice za predškolski uzrast, koji će pomoći da se sa ekološkom edukacijom dece u vrtiću nastavi i u narednom periodu.


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>