hhh
hhh
hhh
jjj
 
05.09.2017.

Завршен тренинг за ВЕ „Водите љубав, а НЕ РАТ 2“

 

Удружење грађана “Искра–Лозница“ реализује пројекат „Водите љубав, а не рат 2“, који финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије у циљу заштите репродуктивног здравља младих и превенције насиља у партнерским везама. Пројекат се реализује у партнерству са Канцеларијама за младе (КЗМ) града Лозница, Крупња, Малог Зворника, Бајине Баште, Осечине, Лајковца и Обреновца и траје пет месеци, од 1. августа до краја 2017.године.

У среду, 30.08.2017. године завршена је шестодневна обука вршњачких едукатора (ВЕ) (од 25.08. до 30.08.2017.) за 22 средњошколца са циљем подизања нивоа знања и вештина о заштити од насиља у партнерским везама, заштите репродуктивног здравља (РХ), спречавању полно-преносивих инфекција, ХИВ-АИДС-а. ВЕ ће кроз употребу филма у вршњачкој едукацији, на занимљив начин, подићи свест преко 2000 средњошколаца у 11 школа из 7 места о неприхватљивости насиља у везама, разумевању родних стереотипа и стварању нулте толеранције на насиље и развијању одговорног понашања. Задатак пројекта је да се младима кроз вршњачку едукацију и активно учешће у филмским сценама разумеју родни стереотипи и дају препоруке за остваривање квалитетних и равноправних веза.

Циљ пројекта је и да се путем трибина за родитеље и просветне раднике, акција и медијском кампањом и коришћењем друштвених мрежа јавност сензибилише о важности очувања репродуктивног здравља младих, у циљу очувања репродуктивног потенцијала младих и целе нације. Промовисаће се ненасилно понашање што ће у крајњем исходу допринети толерантнијем друштву, родној равноправности и смањењу учесталости насиља у адолесцентним везама и бољем психичком и физичком здрављу нације у целини.

Предавачи и тренери су били из Искре: прим др Нада Ђурић, Љиљана Ранковић, Надица Полић, Маја Бојанић, др сц. Живка Мићановић Цвејић и две тренерице из Београда Маријана Радуловић и Јелена Милић Јерковић, посебно едуковане за превенцију и сузбијање родно заснованог насиља. Монтажа и постпродукција филма ће бити у студију у Београду, за шта је задужена Милица Батричевић.


Galeriju fotografija mozete videti ovde>>>