hhh
hhh
hhh
jjj
 
19.09. 2013.

Završena obuka za novu grupu trenera BIS

 

Juče je na Gučevu završen drugi ToT - trening za trenere za prevenciju bolesti zavisnosti i promociju zdravih stilova života u toku sprovođenja projekta „Biram ispravan stav za život zdrav“.

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin je posetio, u utorak, 17.09.2013. učesnike kampa i razgovarao sa njima o problemu narkomanije kao najvećem zlu današnjice sa kojim se moramo organizovano suprotstaviti kao država.

Borovčanin je najavio skoro osnivanje Nacionalnog komiteta za borbu protiv narkomanije u kojoj bi Ministarstvo zdravlja bilo na čelu tog tela, a bilo bi još nekoliko minstarstava, nevladinih organizacija I eksperata iz ove oblasti. Borovčanin je još dodao da od mladih polaznika obuke očekuje da savladaju veštine kako da svojim vršnjacima prenesu znanja o važnosti zdravog načina života.

Polaznica obuke, Katarina Mijović iz Kragujevca je istakla zadovoljstvo učešćem na kampu, jer je dobrom timskim radom i na jedan zabavan način stekla novo znanje ali i dosta prijatelja širom Srbije.

Šefica Odseka za mlade grada Loznica, Tanja Glišić je zahvalila Ministarstvu omladine I sporta I udruženju “Iskra” i mladim promoterima na dobroj energiji I tome što čine da mladi u Srbiji žive bolje.

Prim. dr Nada Đurić, predsednik “Iskre” i menadžer projekta, je izrazila zadovoljstvo na dobroj višegodišnjoj saradnji u sprovođenju omladinskih projekta I posebo podrškom MOS-a ove godine, jer Iskra ovim izlazi iz okvira regiona I širi aktivnosti na više od pola Srbije. Ono po čemu smo poznati I sa čime možemo da se pohvalimo je kontinuiran I sistematičan rad na prevenciji bolesti zavisnosti koji kao zdravstveni profesionalci sprovodimo u širem okruženju I kao poslenici u civilnom sektoru. Pitali su je polaznici treninga: “Da li  veruje u ovo što radi?”,  a ona je samo rekla: “Da ne verujem ne bih to ni radila” I dodala da ne precenjuje svoje zasluge I da ne može spasiti ili sprečiti da sve mlade da ne krenu putem zavisnosti ali da pomogne jednom, i da svako od njih (polaznika) pomogne samo jednoj osobi da ne krene tiim putem, i trud se isplatio jer je život neprocenjivo blago.

Na šestodnevnoj obuci, koja je juče završena, učestvovalo je dvadesetak mladih iz Pančeva, Kragujevca, Negotina, Paraćina, Vrbasa, Kule i Smedereva. Projekat „Biram ispravan stav za život zdrav“ sprovodi Udruženje građana „Iskra“ iz Loznice a finansira Ministarstvo omladine i sporta. Cilj projekta je unapređenje zdravlja mladih osnaživanje i umrežavanja u borbi protiv bolesti zavisnosti.

Planirano je da kroz sprovođenje projekta do kraja godine vršnjačkom edukacijom na temu prevencije bolest izavisnosti bude obuhvaćeno oko 10.000 srednjoškolaca u Srbiji, mahom prvog i drugog razreda, jer su mladi na prelazu u nove I druge škole najosetljiviji i najranjiviji. Ovim projektom su obuhvaćeni mladi iz 13 opština/gradova iz 13 okruga republike Srbije, a tokom izvođenja prvog  treninga su učestvovali omladinci iz 6 gradova i opština Bajine Bašte, Beograda, Medveđe, Čačka, Valjeva i Loznice. Finasijsku podršku Iskra je dobila od Ministarstav omladie I sporta za sprovodjenje ovog projekta do kraja ove godine.

Uskoro kreće I obuka za VE (vršnjačke edukatore) za prevenciju BZ (bolesti zavisnosti) koju će izvesti obučeni treneri u svojim mestima I prva zakazana obuka je u Bajinoj Bašti, 21. i 22.09.2013. u Gimanziji “Josif Pančić”.

Galeriju fotografija možete videti ovde>>>