hhh
hhh
hhh
jjj
 
26.08.2019.

Završni sportski turnir

 

U okviru projekta  “Zajedno smo jači”, koji sprovodi Udruženje građana "Iskra – Loznica" u saradnji sa lozničkim Omladinskim centrom, sportski turnir u fudbalu, košarci i odbojci održan je 26.avgusta 2019. na sportskom igralištu OŠ ''Vera Blagojević'' u Banji ?oviljači. Družili su se stanari Centra za azil u Banji Koviljači sa mladima iz Loznice i Banje Koviljače.

Aktivnosti u okviru ovog projekta podržane su od strane Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a projekat se realizuje u okviru Migracionog dijaloga i uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).


- Projekat ''Zajedno smo jači'' realizuje se šest meseci u Loznici i Banji Koviljači, IOM je na sličan način podržao jedanaest ovakvih inicijativa u 17 gradova i opština u Srbiju, uz podršku Švajcarske Konfederacije koja je uočila značaj ovakvih lokalnih inicijativa u podsticanju zajedništva u odnosu na migrantsku populaciju koja već nekoliko godina u povećanom broju boravi u mnogim mestima Srbije. Cilj ovakvih i drugih aktivnost je da podstaknu njihov razvoj kao dece, uključivanje u školski sistem i dalje obrazovanje, podrška sistemu socijalne zaštite i migrantske populacije, ali i lokalnoj zajednici u kojoj smo kroz ovaj projekat ojačali lokalne institucije i Centar za socijalni rad omogućavanjem dodatnih stručnih radnika koji ne samo što rade sa migrantima nego i lokalnom populacijom i tako omogućavaju bolji kvalitet i veću dostupnost usluga svim građanima. Nadam se da ćemo u narednom periodu realizovati slične projekte jer su oni u interesu  migranata u našoj zemlji, ali i nas samih - kaže Jelena Ribać iz IOM.

Prema rečima predstavnice ''Iskre'' Ljiljane Ranković, tokom avgusta su u Centru za azil organizovane sportske igre i pripreme za današnji završni turnir. Projekat je relizovan  uz podršku gradske uprave i Omladinskog centra, a danas i rukovodstva škole u Banji Koviljači u kojoj je među redovnim učenicima i petnaestak korisnika Centra za azil.


- U okviru projekta smo radili na tome da se ljudi koji se ovde zadržavaju mesec, dva ili duže osećaju dobro  i da im se na neki način poboljša kvalitet života. Organizovali smo izlete na deset različitih lokacija koje je posetilo oko 70 korisnika Centra. Cilj je bio da upoznaju ovadašnji način života, istorijske i kulturne znamenitosti našeg grada, što je važno za njih, ali i za lokalno stanovništvo. Da kreativno provode slobodno vreme jer je to značajno u socijalnoj integraciji sa jedne strane, a sa druge za njihovo mentalno i fizičko zdravlje, poboljšava međusobnu, ali i komunikaciju sa lokalnim stanovništvom. Imali smo i četiri radionice ''Mladi mladima'' sa ciljem da se mladi povežu, bolje upoznaju, razmene iskustva znanja, saznaju kako mladi žive kod nas. Osnov predrasude je nedostatak informacija i radili smo na tome da se one, ako postoje,  minimalizuju. Projekat je imao dobre rezultate i ispunio je cilj - kaže ona.

Domaćini su, kaže Rankovićeva, od migranata saznali da su zadovoljni nama i našom zemljom, da smo gostoljubivi, da se u Srbiji osećaju prijatno, slobodno i bezbedno, a ''fascinira ih naša borba za integritet našeg naroda'', što su povezali sa njihovim zemljama. 


Kancelarije za mlade je u ovom projektu pružala logističko-tehničku podršku, a mladi su hteli da učestvuju u sportskim i ostalim aktivnostima. Bojan Lučić, koordinator Omladinskog centra, kaže da je važnost projekta  razmena iskustva, znanja, našim mladima mnogo je značilo da nauče nešto o novoj kulturi, drugim zemljama i što mogu saznati od migranata iz prve ruke.

- Sprijateljili su se i to jeste cilj da se integrišu, druže, kvalitetno provode slobodno vreme i da u budućim projektima, sličnim ovome, budu aktivni učesnici – kaže Lučić.

Mladi migranti družili su se danas na sportkom terenu sa vršnjacima, a bez obzira na jezičke prepreke svi su se zabavljali i uživali, sve u duhu naziva projekta ''Zajedno smo jači''.