hhh
hhh
hhh
jjj
 
09.12. 2011.

Zdrav stav u Ljuboviji i Bajinoj Bašti

 

U okviru projekta "JA imam zdrav stav" održana je istoimena edukativna predstava i rok koncert u Ljuboviji i Bajinoj Basti, osmog decembra u tamošnjim domovima kulture. Vršnjački edukatori za promociju zdravih stilova života i prevenciju bolesti zavisnosti iz pet mesta koja učestvuju u projektu, Loznice, Ljubovije, Krupnja, Osečine i Bajine Bašte, su se predstavili svojim vršnjaciman na zanimljiv način, dramom u vršnjačkoj edukaciji.

Predstava ima za cilj podizanje svesti mladih o štetnim efektima psihoaktivnih supstanci, droga, alkohola i duvana, na veoma kreativan a mladima zanimljiv način, kroz dramsku formu, a i uz muziku koju vole. Ova poučna i pre svega edukativna predstava je deo regionalnog projekta “JA IMAM ZDRAV STAV” koji finasira Ministarstvo omladine i sporta, a sprovodi Udruženje građana “Iskra” u partnerstvu Kancelarija za mlade Loznica, Krupanj, Osečina, Ljubovija i Gimnazija “Josif Pančić” iz Bajine Bašte. 

Pred prepunom salom u domu kulture u Ljuboviji, 8. decembra 2011.g, vršnjački edukatori “Iskre” su odigrali edukativnu predstavu “JA imam zdrav stav”, pred preko 200 mladih je sa velikim interesovanjem odgledalo predstavu koja je nastala na treningu na Gučevu. Pored učenika bili su i brojni profesori kao i direktor Srednje škole “Vuk Karadžić” i svi su bili zadovoljni predstavomiI koncertom, kao i porukom koju ova predstava nosi, a to je slikovito prikazano štetno dejstvo psihoaktivnih supstanci na mlade ljude, nešto što oni često mogu da vide u okolini, uticaj alkohola, marihuana, heroina, kako bi trebali da se odbrane pritiscima vršnjaka i kažu NE drogama. Prikazano je i kako da pomognu, ako se nađu u društvu svojih vršnjaka kojima je potrebna pomoć. Na kraju je najvažnija poruka koju ova edukativna predstava nosi: možeš se zabaviti i lepo provesti i bez droga, alkohola i duvana, uz dobru muziku i dobro i iskreno društvo.

Istog dana je održana predstava u domu kulture u Bajinoj Bašti za preko 100 srednjoškolaca. Posebna draž ove edukativne predstave je živa muzika lozničke rok grupe SOLO, koja je davala ritam i prelaze sa jedne na drugu scenu. Na kraju svake predstave su zajedno svi VE i muzičari otpevali numeru koja je nastala na treningu na Gučevu, “Imaj zdrav stav” koja je postala svojevrsna himna ove grupe vršnjačkih edutora i projekta. Nakon predstave je nastavljen rok koncert.

Tokom ovog projekta petodnevnom obukom za vršnjačke edukatore za prevenciju bolesti zavisnosti i promociju zdravih stilova života je obuhvaćeno 26 mladih ljudi, iz pet mesta, 21 VE i pet članova rok grupe SOLO.

Predstavu je održana šest puta, a videlo je skoro 1000 mladih. U Loznici je prikazana dva puta, a po jednom u Krupnju, Osečini, Ljuboviji i Bajinoj Bašti.

U uličnim akcijama je učestvovalao preko 4000 srednjoškolaca, svi su dobili različite edukativne materijale, kondome.

Vršnjačkom edukacijom je obuhvaćeno preko 2400 srednjoškolaca, svi učenici prvog razreda srednje škole u 9 srednjih škola u ovih pet mesta u tri regiona, a pojednim mestima su obuhvaćeni i stariji učenici, zavisno od interesovanja škola ali i angažvanja VE.

Podeljeno je tri hiljade brošura JA imam zdrav stav, hiljadu bedževa sa istim sloganom, 15.000 kondoma i još drugih edukativnih materijala, tokom četiri meseca koliko je trajao projekat, od septembra do kraja decembra 2011.

Grupa SOLO je snimila numeru Imaj stav, zdrav stav, koja je nastala na treningu na Gučevu i uvek izvođena na svim predstavama.

Vršnjački edukatori Iskre: Katarina Radosavljević, Sara Perić, Katarina Polić, Nikola Cvejić, Nemanja Despotović, Jana Ilić, Zorana Ilić, Ivan Vragolić, Slavica Vasiljević, Bojana Vasiljević, Milica Despotović, Ana Savatić, Ana Perić, Katarina Mijailović, Stefan Simić, Katarina Jovanović, Dijana Jović, Dragana Milić, Tamara Stamenić, Nevena Kremić i Jeftić Milica.

Članovi grupe SOLO: Stanko Pantić, Uroš Stević, Jovanović Nemanja, Aleksandar Ivanić, Nikola Novičić.

 


Galeriju fotografija možete videti ovde>>>