hhh
hhh
hhh
jjj
 
Aktivnosti NVO ISKRE tokom leta
 

   Svetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge je i ove godine obeležen u Loznici pod pokroviteljstvom opštinskog Saveta za borbu protiv bolesti zavisnosti. Izvedene su brojne ulične aktivnosti u pešačkoj zoni, u ulici Jovana Cvijića, ispred Doma kulture „Vuk Karadžić“ tokom celog dana 26 juna 2007 od 11 do 20 časova. Omladinci, volonteri NVO Iskra iz Loznice su na šetalištu izveli niz aktivnosti u cilju promocije zdravih stilova života. Savet za borbu protiv bolesti zavisnosti SO Loznica je podržao akciju i finansirao izradu nalepnica LOZNICA – GRAD BEZ DROGE i plakata IZABERI ŽIVOT BEZ DROGE, koje su omladinci, uz već postojeći materijal, delili mnogobrojnim prolaznicima.

   
Akciji su se pridružili zdravstveni radnici Preventivne službe lozničkog Zdravstvenog centra „ Dr Milenko Marin“ koji, uz vršnjačke edukatore, sprovode kontinuiranu i sistematsku edukaciju mladih u celoj opštini o prevenciji bolesti zavisnosti uključujući i pušenje i alkoholizam. Volonteri su izveli istraživanje o znanju, stavovima i navikama u vezi sa drogama. Promovisan je rad Savetovališta za bolesti zavisnosti kojem se građani uvek mogu obratiti na telefon 015/877-378.

  
 Klub realnog aikidoa GIMNAZION iz Loznice je, pred brojnim posetiocima, izveo pokaznu vežbu borilačkih veština. Polaznici Škole rok gitare Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, su, pred brojnom publikom, u dva navrata izveli prigodan program, u 11h i u 19h. Zauzvrat su svi izvođači dobili po jednu promotivnu majicu sa natpisom LOZNICA – GRAD BEZ DROGE. Mediji su, kao i uvek do sada, odlično ispratili ovaj događaj, a istog dana je emitovan prilog i na RTS2.

   Tokom jula omladinci NVO Iskra su organizovali još jednu akciju. Na „Žićinoj plaži“, u vreme odrzavanja regate „U ritmu Drine i plesa”, promovisali su zdrave stilove života kao i novoformiranu Kancelariju za mlade u opštini Loznica. Bilo je to veoma zanimljivo druženje mladih sa Tanjom Glišić, koordinatorkom Kancelarije za mlade i prilika da se dogovori dalja saradnja. Prilikom istraživanja problema mladih koje su omladinci NVO Iskra izveli krajem 2005. kao glavni problemi koje su mladi istakli pojavili su se: nezaposlenost, delinkvencija i kriminal, narkomanija i alkoholizam, nedostatak kulturnih dešavanja, nemogućnost dodatnog obrazovanja i nedostatak podrške mladima od strane lokalne samouprave. Formiranjem Kancelarije za mlade u Loznici rešen je jedan od navedenih problema. Plan rada Kancelarije obuhvata: afirmaciju mladih i njihovo uključivanje u izgradnju društva, podizanje bezbednosti u školama, dodatnu edukaciju u oblasti prevencije bolesti zavisnosti i oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja, uključivanje mladih u kulturni i sportski život u opštini, organizovanje seminara i radionica i pružanje podrške inicijativama i projektima mladih.