hhh
hhh
hhh
jjj
 
...::: Mladi za mlade Loznice :::...
 
 

.
.

Problemi mladih
PET NAJVEĆIH PROBLEMA MLADIH I KAKO IH REŠITI

Pored svakodnevnih problema nezaposlenosti mladih, izostanaka iz škole, loših ocena i slično, postoje problemi koji su manje ili više vidljivi, ali ipak žestoko potresaju svakodnevicu mladih. Za neke od tih problema rešenje možete potražiti samostalno, za neke morate potražiti pomoć, ali činjenica je da bi nam život svima bio lakši i lepši bez ovih “problemčića”.

1. NERAZUMEVANJE OD STRANE RODITELJA. Najveći problem u odnosu roditelja i dece jeste nedovoljno razvijena komunikacija. Roditelji ne shvataju da se vremena menjaju i da nije sve isto kao kada su oni odrastali. S druge strane, mladi ne shvataju da im roditelji ne žele zlo i da za neke odluke nisu dovoljno zreli. Rešenje: Slušajmo se! Kada bi i deca i roditelji malo više slušali jedni druge, to bi doprinelo razvoju komunikacije i zajedničkim snagama bi mogli doći do idealnih odnosa u porodici.

2. BOLESTI ZAVISNOSTI. Alkohol. Većina mladih, pogotovo muškog pola, misle da ako subotom ili nekim drugim radnim danom konzumiraju alkoholna pića postaju pre vremena stariji, zreliji, bolji, duhovitiji, ne shvatajući koje posledice sa sobom nosi alkohol. Mali broj će konzumiranje alkohola oceniti kao nešto negativno, dok, našalost, velika većina smatra da je to “IN”. Cigarete. Kao i alkohol, cigarete su veliki problem kod mladih, ne samo kod pušaca nego i kod nepušača koji su prinuđeni da sede u prostorijama zagadjenim duvanskim dimom. Razlozi za početak korišćenja cigareta su slični, gotovo isti kao i za alkohol, samo se one smatraju kao manji porok od kojeg vam ostaje samo ružna navika. Droga. O ovom poroku se zna dosta i govori dosta, ali je ipak puno onih koji drogu koriste. Štetne posledice su višestruke, a sa korišćenjem se kreće već u trinaestoj godini. Razlozi za uzimanje droge su: depresija, popularnost, eksperimentisanje i slično. Rešenje: Ne postoji dovoljno dobar razlog da upropastite svoj život. Oduprite se iskušenju, jer koristeći neku od ovih supstanci nećete biti ni mlađi, ni lepši, ni duhovitiji, ni popularniji. Naprotiv, sve će se to u jednom trenutku okrenuti protiv vas. Ukoliko imate problem sa ovim supstanci obratite se specijalizovanoj ustanovi. Obratite se savetovalištu za mlade, jer kako kaže izreka: Bolje je sprečiti nego lečiti.

3. PREDRASUDE. Iako nas uče da prihvatamo različitosti, da smo svi jednaki i ravnopravni, veliki broj mladih ima predrasude u raznim sferama života. Naizgled bezopasne, predrasude mogu dovesti do diskriminacije, do verbalnog, pa čak i fizičkog nasilja. Rešenje: Poštujmo jedni druge umesto što ćemo i dalje pričati viceve o plavušama, policajcima, Romima, Crnogorcima i tako produbljivati jaz koji je nastao između ljudi upravo zahvaljujući stereotipima i predrasudama.

4. PROFESORI. Iako ne tako popularni, profesori čine važan deo života mladih ljudi. Ipak sa profesorima mladi provode 5-6 sati dnevno u školi. Problem mladih i profesora u Loznici takođe proističe iz nedovoljno razvijene komunikacije. Problem je što profesori ne shvataju da mladi žele da se istaknu u svim oblastima života, da žele da rade u NVO sektoru, da žele da putuju, da uče nešto osim školskog gradiva i da nemaju nikakvo pravo da im to ospore. Prepreku predstavlja i nepoštovanje profesora od strane mladih. Profesori nisu krivi ako učenici ne prate gradivo ili jednostavno ne uče dovoljno. A učenici su u obavezi da prava profesora poštuju, kao i obrnuto. Rešenje: I profesori i učenici su dužni da se međusobno poštuju i uvažavaju. Niko od njih nije superioran u odnosu na druge. Pored edukacije učenika, trebalo bi edukovati i profesore, pogotovo one starije, kako da rade sa mladima. Možda će tako uspeti da nađu zajednički jezik pa će u školama biti manje konflikata između učenika i nastavnog kadra.

5. PRIČANJE IZA LEĐA, ili popularnije, OGOVARANJE. Ovo je veliki problem kod mladih koji nemaju drugog posla nego da na svakom ćošku komentarišu i ogovaraju svoje vršnjake koji su postigli neki uspeh. Oni toliko daleko idu pa čak i ako nemate nijednu manu ili je vešto prikrivate, oni su uvek tu da izmisle bilo šta za vas, da vas etiketiraju i pogrešnu sliku o vama kod ostatka drustva, sliku u kojoj se vi uopste ne pronalazite. Rešenje: Oni koji mnogo ogovaraju trebalo bi sebi da nađu drugu zanimaciju ili da postignu neki lični uspeh. Još od davnina važi izreka: Živi i pusti druge da žive.


Povratak na stranicu Mladi za mlade Loznice...

*****

Ukoliko vam je potreban dodatni savet, možete nas kontaktirati i na mejl iskraloz@yahoo.com