hhh
hhh
hhh
jjj
 
...::: Mladi za mlade Loznice :::...
 
 

.
.

Bolest ili ne?
ZAVISNOST OD INTERNETA

Internet svet, manje ili više, svima nam je okupirao život. Zbog nedostatka vremena, komunikacija sa prijateljima i poznanicima uglavnom se odvija preko fiksnih i mobilnih telefona, sms poruka, mejlova, a u poslednje vreme preko internet sajtova poput Facebook-a i MySpace-a. Na ovim sajtovima korisnici se druže, prave svoje profile, dodaju prijatelje, učlanjuju se u grupe… Sve u svemu – za računarom provode većinu slobodnog vremena. Vremenom, nesvesno, postaju zavisni od interneta. Nisu u stanju da kontrolišu vreme provedeno za računarom, podložni su laganju i obmanjivanju bližnjih o vremenu koje su proveli na internetu, a kada i sami postanu svesni koliko su vremena izgubili uz internet, javlja se osecaj krivice zbog neke neispunjene i zanemarene obaveze. Iako ovi sajtovi mogu da pomognu u druženju i u komunikaciji ljudi, takodje mogu da utiču na izolaciju. “Opsesivno” druženje u virtuelnom svetu može da utiče na odnose među ljudima tako što smanjuje broj susreta među ljudima.

Zavisnik od Interneta ne obraća pažnju na mogućnost gubitka ljubavne veze, posla, obrazovanja ili karijere zbog Interneta, a kada postane svestan toga, često bude kasno.

Iako zavisnost od interneta još uvek nije zvanično registrovana kao bolest zavisnosti, broj zavisnika je sve veći. Kako pišu “Večernje novosti”, u Institutu za mentalno zdravlje Srbije su napravili profil zavisnika od interneta. Prema njihovom istraživanju, u ukupnom broju zavisnika od interneta između 17 i 26 godina, žene učestvuju sa 14%, a muškarci sa 86%. Kada je u pitanju obrazovanje, sa 72% učestvuju studenti, sa 21% visoko-obrazovani i sa 7% lica sa srednjom stručnom spremom. Jedan od razloga što mladi sve više vremena provode u “sajber svetu” jesu igrice koje su dostupne samo putem interneta. Tako se igra za više igrača “World of Warcraft” često smatra najvećim uzrokom zavisnosti od Interneta među mladim ljudima. Da zavisnost od interneta može biti pogubna govori i slučaj jednog trinaestogodišnjaka u Kini koji je skočio sa višespratnice nakon što je proveo 36 sati neprekidno igrajući popularnu igricu “World of Warcraft”.Povratak na stranicu Mladi za mlade Loznice...

*****

Ukoliko vam je potreban dodatni savet, možete nas kontaktirati i na mejl                   iskraloz@yahoo.com