hhh
hhh
hhh
jjj
 
Projekti
 

Implementirani projekti:

2013.

31. dance4life
Trajanje projekta: Jul 2008. – Decembar 2014.
Donator: Evropska Unije i Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Holandije
Partneri na projektu: Jazas, Centar E8, Centar Živeti uspravno Novi Sad, Iskra Loznica, Omladinski kreativni centar Jagodina, Generator Vranje, Kancelarija za mlade Novi Pazar.

Opis projekta:

Pre 7 godina u Holandija pokrenut je projekat dance4life koji je napravio novi i drugačiji pristup edukaciji mladih o HIV/AIDS-u, a to je kroz ples i muziku. Projekat je brzo počeo da se širi po svetu i danas postoji na 5 kontinenata u 28 zemalja sveta, a centrala je i dalje u Amsterdamu. Svojstven je i prepoznatljiv po jedinstvenom dance4life plesu koji svi mladi uče u procesu edukacije. Koliko je dance4life poznat i popularan u svetu govori i to da su najistaknutiji promoteri ljudi poput Dezmonda Tutua (dobitnik Nobelove nagrade za mir 1984.), DJ Tiesto, Maxi Jazz (Faithless), Paul van Dyk ali i druge brojne svetske muzičke zvezde koji su postali ambasodori, kao što su DJ Fedde le Grand, Paul Oakenfold, Darude, ATB itd.

Projekat je u Srbiji lansiran 8. jula 2008. konferencijom za novinare koja se u istom trenutku desavala u Beogradu, Novom Sadu, Loznici i Novom Pazaru. Nakon konferencije na glavnim trgovima ovih gradova organizovan je veliki flash mob mladih koji su deo dance4life-a. Projekat se vremenom prosirio i u 2009. pridruzili su nam se Vranje i Jagodina.

Opšti cilj projekta: Smanjenje HIV epidemije

Od kada se projekat sprovodi u Srbiji edukovano je više od 10.000 mladih ljudi. Mladi prolaze kroz tri faze edukacije, koje čine program schools4life. Kroz te tri faze oni se edukuju o reproduktivnom zdravlju, HIV/AIDS-u, oni razvijaju svoje komunikacione i socijalne veštine. Animiraju se da osmisle i organizuju akciju u svojoj lokalnoj sredini u cilju podizanja svesti o ovim temama kroz ulične akcije, flash mob-ove, aktivnosti u školi..Nakon ova tri koraka mlada osoba postaje agent promene, a vrhunac schools4life jeste dance4life event. Ovaj dogadjaj se održava 27. novembra svake parne godine i na njemu prisustvuju agenti promena iz svih 28 zemalja koji se povezuju putem satelita. Učesnici ovog velikog događaja, svojim pokretima, glasom, muzikom, plesom, ujedinjuju se, boreći se da se njihov glas čuje i podseti svetske lidere na njihova obećanja koja se tiču Milenijumskih Ciljeva Razvoja (MDG).

O samom razvoju programa u Srbiji govori i činjenica da je na Live Connection-u 2008. bilo 650 ljudi, a već na drugom 2010.-te preko 3.000 mladih iz 6 gradova Srbije.

Specifičan cilj br.1. Specijalizovana edukacija u cilju pripreme što većeg broja mladih da u svojim sredinama deluju u cilju povećanja svesti lokalne sredine o HIV/AIDS-u i borbi protiv diskriminacije

Specifičan cilj br.2. Osposobljavanje mladih za primenu životnih veština

Specifičan cilj br.3. Javne manifestaije u cilj promovisanja zdravih stilova života i podizanja svesti mladih kroz dance for Life projekat

dance4life ima veliki cilj. A to je da do subote pred 1. decembar- Svetski dan borbe protiv side, 2014. godine imamo milion agenata promena u celom svetu, koji ce zajedno na Live Connection-u pokazati kolika je snaga mladih, ujedinjenih u borbi za isti cilj.

dance4life Srbija prisutan je na brojim festivalima kao sto su EXIT, Dan grada u Loznici, Beer Fest u Beogradu, Dan grada u Novom Pazaru…Obelezavamo raznovrsnim aktivnostima Svetski dan borbe protiv side, Dan mladih, Dan omladinskog aktivizma, Svetski dan za borbe protiv zloupotrebe droga. dance4life podstiče mlade da razviju aktivizam na lokalnom nivou ali neguje i regionalnu i međunarodnu saradnju, solidarnost i povezivanje.

Ambasador dance4Life Srbija je Ana Stanić od oktobra 2008 godine. Magazin Story dodelio joj je 2010. godine nagradu za Najinsprativniji potez za njenu humanitarnu aktivnost u borbi protiv side. Takodje, dance4life je bio prisutan na Aninom prvom solističkom koncertu u Beogradu kada su agenti promene izašli na binu tokom jedne pesme posvećene osobama koje žive sa HIV/AIDS-om i zajedno sa njom odigrali dance4life dril tj. univerzalnu koreografiju projekta.

2012.

30. PUT KOJIM SE SIGURNO IDE

Projekat „Put kojim se sigurno ide“, je prvo izveden sedmodnevni trening na Gučevu, gde je obučeno 25 aktivnih I izabranih omladinaca iz četiri opštine. To je svojevrsna letnja škola za mlade lidere koja je trajala od 27.avgusta do 2.septembra 2012. godine. Polaznici škole su posle treninga organizovali okrugle stolove gde su se u svakoj lokalnoj sredini verifikovali problemi mladih, izabrali su neki problem koji je rešiv i u njihovoj je moći. Organizovalo se lobiranje, pregovaranje I javno zagovaranje da im opština ili grad pomognu da reše neke problem. Pomoć Iskre i Kancelarija za mlade je obezbeđena,a  organizovale su se javne akcije u mestima partnerskih organizacija i tako je promovisan projekat u široj javnosti, a i oni su na delu pokazali šta su naučili I za šta su sposobni. Konkretne akcije će biti pravi produkt ovog projekta. Teme koje su bile obuhvaćene na treningu tiču se promocije zdravih stilova života a učestvuju različiti stručnjaci iz zdravstva, ekologije I psihologije.

Teme su: koncept zdravlja, reproduktivnog zdravlja, promena u adolescencije i trudnoći, posledica abortusa, savremene kontracepcije, prvog ginekološkog pregleda, polno prenosivih bolesti, ali i tema vezanih za brak i porodicu. Prevencija HIV infekcije, psihološki aspekti bolesti zavisnosti, prevencije suicida kod mladih, komunikacijske veštine. Tu je i tema pravilne ishrane, fizičke aktivnosti, ekologija I obrazovanje za održivi razvoj, reciklaža. Poseban deo treninga se odnosi na moderne veštine pregovaranja, lobiranja, javnog zagovaranja, timski rad, veštine javnog nastupa, prava mala škola za mlade lidere. Autrič rad (rad na terenu sa teško dostupnim grupama), organizovanje javnih događaja, škola za grafite. Koji su problemi, koji su prioriteti mladih zavisi od mnogo faktora, pa su oni sami u svojim mestima odlučili šta će da rešavaju, negde će samo biti potrebno da opštinska vlast da podršku i do rešenja može lako da se dođe, a negde treba organizovati pritisak javnosti, peticije, lobiranje. I najveći uspesi su počeli prvim korakom, neka ovo budu njihovi prvi.

Ciljna grupa:
mladi u srednjim školama

Partneri:
KZM grada Loznica, KZM Krupanj, KZM Osečina i Srednja škola Mali Zvornik

Realizacija
: 5 meseci, avgust-decembar 2012.

Finansiranje
: Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije u potpunosti.

29. Zdravlje na prvom mestu

Cilj projekta Zdravlje na prvom mestu je unapređenje i podizanje nivoa fizičkog i mentalnog zdravlja mladih ali i svih građana grada Loznica i smanjenje rizika vodećih poremećaja zdravlja. Obučeno je 20 mladih vršnjačkih edukatora, mahom iz lozničkih gradskih škola, u cilju očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih i prevencije polnoprenosivih infekcija, HIV-AIDS-a. Takođe je cilj bio i promocija zdravlja kroz obeležavanje svih bitnih dana iz Kalendara javnog zdravlja.Obučeni VE su pokazali veliku zainteresovanost za teme i nova znanja i veštine kako i entuzijazam za aktivnosti koji ih očekuju. Obučili su kasnije svoje vršnjake o ovoj temi uz podršku iskrinih trenera. Pored treninga su obeleženi svi bitni dani iz Kaledara javnog zdravlja: 7.april- Dan zdravlja, 18.maj- Dan sećanja na preminule od side, 31.maj- Svetski dan bez duvana,  26.jun – Svetski dan borbe protiv droge, 12.avgust- Dan mladih, 24.septembar- Dan srca, 1.12 -Dan borbe protiv side.

Ciljna grupa:
mladi u osnovnim školama

Partneri:
KZM grada Loznica, Preventivni centar i Savetovalište za mlade DZ Loznica

Realizacija
: 9 meseci, april-decembar 2012.

Finansiranje
: Grad Loznica.

28. Saznanjem do pravog izbora

U okviru projekta "Saznanjem do pravog izbora" koje sprovodi Udruženje građana "Sloboda-Libertas" iz Medveđe u partnerstvu opštine Medveđa i Tehničke škole "Nikola Tesla" 19.09.2012. g. održana je edukativna radionica za obuku deset izabranih učenika za vršnjačke edukatore na temu prevencije alkoholizma i uopšte bolesti zavisnosti, kao i tribina za sve učenike škole. Prikazan je i edukativni film “Korak do dna”, “Dobruh ljudi” iz Valjeva. Tim stručnjaka i predavača iz Udruženja građana Iskra-Loznica je izveo edukaciju. Izvedena je edukativna predstava “JA imam zdrav stav” i rok koncert grupe “SOLO” iz Loznice, 28.9.2012. pred skoro 400 učenika Tehničke škole Nikola Tesla i njihovih profesora. Predstava govori o štetnim dejstvima droga i alkohola na organizam ali i na čitavo društvo, a pokazano je i kako se treba boriti protiv bolesti zavisnosti. Cilj edukacije i predstave je da se smanji zloupotreba duvana, alkohola i droga medju mladima. To je predstava koja je nastala 2011. godine u okviru projekta “JA ima zdrav stav” Iskre, finnasirao MOS. UG Sloboda iz Medvedje je videvsi u medijima uvrstila VE edukaciju za mlade i ovu predstavu sa rok koncertom grupe SOLO iz Loznice u svoj projekat Saznanjem do pravog izbora!. Donator je UN HABITAT, kroz PBILD program "Bezbedniji gradovi". Ovo je dokaz odrzivosti projekta i širenje ideje rok žurke bez alkohola i droga. Nikad bolja prestava a i koncert je bio fantasticno primljen. Posle dobrog iskustva I izuzetne ocene evaluator projekta, proširena je saradnja I krajem 2012. godine na trodnevni trening došla je omanja grupa od osam srednjoškolaca kojima su se pridružil I nekoliko već obučenih VE Iskre, pa je grupa provela nezeboravnih par dana na Gučevu. Učilo se, igralo se, vežbe su bile zanimljive I ostvarena su divna prijateljstva, a VE su završili edukaciju velike grupe svojih vršnjaka.

2012.

27. JA IMAM ZDRAV STAV,

Projekat „Ja imam zdrav stav“ je sprovela UG Iskra Loznica, organizovan je u cilju obuke i informisanja mladih o promociji zdravih stilova života i prevencije bolesti zavisnosti, u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade (KZM) grada Loznica, KZM Krupanj, KZM Ljubovija, KZM Osečina i Gimnazijom „Josif Pančić“ Bajina Bašta. Obučeno je 20 vršnjačkih edukatora na petodnevnom treningu na Gucevu, od 3. do 7.septembra 2011. godine na Gucevu, planini kraj Loznice. Teme koje su bile obuhvaćene na treningu su:  koncept zdravlja, štetnost duvanskog dima i alkohola, psihoaktivne supstance (ilegalne droge) kako reći NE, asertivne tehnike komunikacije, vršnjačka edukacija i igranje uloga. Na treningu je kreirana jedna edukativna predstava koja se izvodila uz živu rok svirku.  Vršnjačka edukacija na temu prevencije bolesti zavisnosti je sprovedena u svim mestima gde se sprovodio projekat sa obuhvatom prvog i drugog razreda srednjih škola. Obuhvaćeno je vršnjačkom edukacijom preko 2400 srednjoškolaca u pet mesta, pored Loznice - Krupanj, Osečinu, Ljuboviju i Bajinu Baštu u 9 srednjih škola, a istoimenu edukativnu predstavu uz koncert lozničke Rok grupe “SOLO” je videlo i čulo preko 1000 mladih , a preko 4000 mladih je učestvovalo na uličnim akcijama gde su distribuirani edukativni i promotivni materijali. Projektom je značajno potignuta informisanost mladih o štetnim efektima psihoaktivnih supstanci, veštine kako reći NE drogama, kako se može zabaviti i provesti bez droga, duvana i alkohola, podeljeno je 3000 brošura, 1000 bedževa, 100 plakata. Na završnom skupu je prikazan petominutni film o svim aktivnostima i podeljen učesnicima skupa. Takođe su popunjeni i evaluacioni upitnici svih aktivnih učesnika ali i partnera projekta. Cilj evaluacije je da se dobiju što tačniji rezultati, a pravljena je i strategija za dalje, pitani su omladinci šta oni žele i šta misle da je najkorisnije za njihove vršnjake da se ubuduće organizuje. Jedina zamerka ovom projektu je što je kratko trajao, želeli su da se duže druže, super im je drama u vršnjačkoj edukaciji, muzika, a tema koja bi bila korisna za njihove vršnjake pored prevencije BZ, prevencija trgovine ljudima, ekologija, zatim seksualno vaspitanje, PPI, HIV-AIDS...

Ciljna grupa:
mladi u srednjim školama

Partneri:
KZM grada Loznica, KZM Krupanj, KZM Ljubovija, KZM Osečina i Gimnazija „Josif Pančić“ Bajina Bašta

Realizacija
: septembar-decembar 2011.

Finansiranje
: Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije u potpunosti.

26. Za život bez droge

Tokom projekta „Za život bez droge“ obučena je grupa vršnjačkih edukatora, ukupno 23 VE, kroz organizovan trodnevni trening iz osnovnih škola iz okolnih mesta opštine Loznica: Lešnice, Banje Koviljače, Draginca, Lipnice, Lipničkog Šora, Brezjaka, Jadranske Lešnice i Tršića. Oni su kasnije tokom godine izvršili vršnjačku edukaciju u svojim školama. Pored VE obeležani su dani z Kalendara javnog zdravlja:  31.januar, Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima, 31.maj, Svetski dan borbe protiv duvanskog dima, 26. Jun, Svetski dan borbe protiv droga, 12. avgust, Dan mladih na bazenu Lagator,  početak novembra meseca borbe protiv narkomanije.

Ciljna grupa:
mladi u srednjim i osnovnim školama

Partneri:
Preventivni centar DZ Loznica, KZM Loznica, CK Loznica

Realizacija
: januar-decembar 2011.

Finansiranje
: Grad Loznica

25. Loznica bezbedan grad

Tokom trajanja projekta „Loznica bezbedan grad“ izvršena je edukacija svih učenika drugog razreda svih četiri srednjih škola u Loznici o štetnim efektima PAS na zdravlje mladih, obučeno je 1000 učenika srednjih škola, podeljeno  je preko 4000 edukativnih brošura, 200 plakata, izvedeno je 5 uličnih akcija sa velikim brojem učesnika.

Ciljna grupa:
mladi u srednjim školama

Partneri:
Preventivni centar DZ Loznica, Savet za bezbednost grada Loznica

Realizacija
: april-oktobar 2011.

Finansiranje
: OEBS, Kancelarija u Beogradu

2010.

24. Zajedno do zdravlja 2010, Grad Loznica u partnerstvu Doma zdravlja Loznica, KZM. Cilj je da zajedno organizujemo akcije za zdravlje, sa učešćem mladih pre svega, cilj je podizanje svest mladih ali i ostalog stanovnistva o postojanju nekog problema i akcije na prevenciji. Predviđeno je obeležavanje Svetskog dana zdravlja, Svetskog dana bez duvana,  Svetskog dana mladih, Svetskog dana srca, Svetskog dana hrane, Svetskog dana bodbe protiv dijabetesa, Svetskog dana borbe protiv SIDE. Predviđeno je izrada i štampanje majica, cirada, banera, bedževe, plakata, lifleta, brošura.

23.Prevencija zloupotrebe droga kod mladih „Za život bez droge“, 2010. finansirao Grad Loznica
Partneri: KZM Loznica, Savet za prevenciju BZ, Dom zdravlja Loznica. Ostvareni rezultati: Obučena grupa VE, ukupno 61 učenik kroz tri dvodnevna treninga,  Realizovano 46 radionica za učenike sedmog i osmog razreda, 984 učenika. Prikazana projekcija filma „Korak do dna“ za preko 800 učenika, a podeljeni DVD sa filmom svim osnovnim i srednjim školama u Loznici. Štampanje promotivnog materijala: baner sa sloganom Za život bez droge, štampanje po 50  majica i kačketa sa sloganom „Za život bez droge“. Štampano i podeljeno preko 5000 brošura i različitog  edukativnog materijala za mlade i za roditelje o prevenciji psihoaktivnih supstanci.

22.„Da voliš sigurno! Kampanja zaštite reproduktivnog zdravlja mladih“ 2010. finansirao MOS
Realizovan petodnevni trening  i obučeno 25 vršnjačkih edukatora iz oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja, odovornog seksualnog ponašanja, polno prenosivih infekcija i kontracepcije. Realizovano 6 edukativnih predstava  “Da voliš sigurno“ o rizičnom seksualnom ponašanju, kontracepciji, prevenciji PPI i zaštiti RZ, koje je videlo 1100 mladih od 15 do 19 godina i oko 50-ak  nastavnika i roditelja i na kretivan i atraktivan način podignut nivo znanja o reproduktivnom zdravlju, predstava je privukla mlade da bolje slušaju i učestvuju u radionicama koje su sledile nakon predstave. Edukovano za zaštitu eproduktivnog zdravlja, ukupno preko 3000 učenika srednjih škola kao i oko 500 učenika 8. razreda osnovnih škola u Loznici i Krupnju, Osečini i M.Zvorniku) u 111 odeljenja i toliko održanih radionica. Podignuta je svest i mobilisana javnosti za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih kroz organizovanje 8 uličnih akcija u sva 4 mesta gde se realizovo projekat „Da voliš sigurno“. Ukupno je bilo prisutno samo 1.12.2010. preko 4800 učesnika, a podeljeno je nekoliko desetina hiljada kondoma tokom čitavog projekta. Podignuta je svest i mobilisana javnosti za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih i promovisanje odgovornog seksualnog ponašanja i zdravih stilova života mladih kroz medijsko praćenje projekta „Da voliš sigurno“, na lokalnim radijima, televiziji, nacionalnim novinskim agencijama i lokalnim novinama. Partneri: KZM Loznica, KZM Krupanj, KZM Osečina i Srednja škola Mali Zvornik.

21. Smanjenje stigme i diskriminacije, 2009-10.finansirao Omladina JAZAS-a, Globalni fond, runda 8. Cilj projekta je smanjenje stigme i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-sidom podizanjem nivoa znanja budućih zdravstvenih radnika o HIV infekciji, kako se ne prenosi, kako zaštititi pacijente. Obučeno 51 vršnjačkih edukatora za smanjenje stigme i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om među budućim zdravstvenim radnicima iz Šapca, Valjeva, Loznice i Užica. U potpunosti ispunjen plan, izvedena dva planirana i uspešna treninga za učenike medicinskih škola, drugog razreda iz Valjeva, Šapca, Loznice i Užica. Treninzi su veoma uspešni, dobra kohezija grupe, ispunjena očekivanja učesnika, odličan fidbek, učesnici prezadovoljni, povećali nivo znanja, promenili stavove na bolje.

20. “Mladi u medijima”, „Neobično obično“ 2009-10. BCIF, MOS, BTD,
Medijski projekat čiji je cilj bolje informisanje mladih od 14 do 19 godina Loznice. Objavljeno je u Lozničkim novostima 10 rubrika na polovini strane na svakih petnaest dana, a realizovano je 20 polučasovna emisija na Lotel radiju, ponedeljkom u 11časova i repriza četvrtkom 16:00. Izvršeno istraživanje o medijima koje uređuju mladi ili koji objavljuju vesti za mlade u širem okruženju, Loznica, Šabac, Valjevo, Krupanj, M.Zvornik i LJubovija, a takođe je urađene i medijska kampanja.

19. IPON – inicijativa mladih protiv narkomanije, Iskra partner Dobrih ljudi, Valjevo, 2009-10. finansirao MOS. Obučeno 20 trenera vršnjačkih edukatora i 194 vršnjačka edukatora na polju prevencije bolesti zavisnosti u 7 gradova i opština u okviru projekta IPON, trening izveli treneri Iskre, približno 2000 učenika srednjih i osnovnih škola edukovano o opasnostima zloupotrebe PAS putem vršnjačkih edukacija u 7 gradova i opština sprovedena kampanja IPON u okviru koje je podeljeno 10.000 brošura, 1000 plakata, emitovana 3 TV spota  na 4 lokalne televzije i jedan audio spot na 7 lokalnih radio stanica 9000 učenika srednjih škola informisano o opasnostima zloupotrebe PAS putem 14 izvođenja predstave, realizovan edukativni film „Korak do dna“  koji je za 3 meseca prikazivanja videlo približno 7.000 ljudi, kreirana IPON mreža i veb direktorijum na www.ipon-mreza.com za 6 meseci postojanja okupila 26 članica iz 13 gradova i opština u Srbiji.


2009.

18. “Mladi za zdravlje”, partnerski sa “Omladinom JAZASA”, Beograd, podržava MOS, od 1.8.2009. do 31.1.2010. Zdrav stil, moj stil!“ je moto kojim Ministarstvo omladine i sporta obuhvata zajednički cilj, a to je sprovođenje Nacionalne strategije za mlade po pitanju zdravih stilova života. Omladina JAZAS-a Beograd i “Iskra” iz Loznice sproveli su projekat, koji podržava i finansira MOS, pod istim motom i istom idejom a to je prenošenje poruke zdravlja mladima. Projekat Omladine JAZAS-a „Mladi za zdravlje“ koji se sprovodi sa kancelarijama Omladine JAZAS-a i NVO „Iskra“ iz Loznice, kao partnerom i lokalnim Kancelarijama za mlade u šest opština i gradova. Obučeno je pet vršnjačkih edukatora Iskre, na sedmodnevnom treningu u Bogovađi. Projekat je počeo sa javnom akcijom u Loznici 28.11.2009, sa KZM i Svetionikom, pod zajedničkim sloganom „Zdrav stil, moj stil“, kada je pored ulične akcije organizovan i koncert neafirmisanih bendova u Sportskom centru Lagator. Uličnu akciju su posetili Ivana Kovačević, državna sekretarka za omladinu i Vidoje Petrović, gradonačelnik sa saradnicima. Nakon toga, promocija projekta se nastavila nizom aktivnosti, edukativnih radionica i tribina polovinom decembra u Ljuboviji, Malom Zvorniku, Krupnju, Osečini u januaru 2010. godine je izvedena akcija u Šapcu. Grupa vršnjačkih edukatora, članova Iskre, je u svakom mestu organizovala različite akcije gde je promovisan projekat gde su deljeni promotivni materijali: brošure, nalepnice, posteri, bedževi, kalendari, kondomi. Svi članovi mladog tima Zdravog stila su bili veoma vredni požrtvovani u svim realizovanim aktivnostima. U svim mestima su im se pridružili volonteri Iskre iz ovih mesta, koji sprovode projekat IPON – Inicijativa mladih protiv narkomanije.

17. Mi smo u programu, 2 deo, podržan od BCIF-a. Vreme trajanja projekta: od 1.5. do 31.7.2009. Medijski projekat čiji je cilj bolje informisanje mladih od 14 do 19 godina Loznice. Objavljuje se u Lozničkim Novostima rubrika na polovini strane I realizuje se polučasovna emisija na Lotel radiju, subotom u 10:30.

16. Zajedno do zdravlja, podržan od grada Loznica i ZC Loznica. Vreme trajanja projekta od 1.4. do 1.12.2009. Cilj je da zajedno organizujemo akcije za zdravlje, sa učešćem mladih pre svega, cilj je podizanje svest mladih o postojanju nekog problema i akcije na prevenciji. Predviđeno je obeležavanje Svetskog dana zdravlja, Svetskog dana bez duvana, Svetskog dana borbe protiv droge, Svetskog dana mladih, Dana volontera, Svetskog dana borbe protiv SIDE. Predviđeno je izrada i štampanje majica, cirada, banera, bedževe, plakata, lifleta, brošura.

15. Obrazovanje za zaštitu životne sredine u funkciji održivog razvoja, podržan od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Stalne konferencije gradova I opština (SKGO) i grada Loznica. Vreme trajanja od 15. januara do 15. jula 2009. godine. Glavni rezultati: podignut nivo znanja kod blizu 1300 mladih, dece u predškolskom uzrastu na teritorije cele opštine-grada i učenika petog razreda u gradskim školama kroz pet različitih radionica, podignut nivo znanja učenika za skoro 80 odsto. Realizovano je preko 300 radionica, a obučeno 55 VE za pitanja zaštite životne sredine. Opremljena i uređena dva dečja igrališta u objektu Pčelica i Leptirić sa rekvizitima za bezbednu dečiju igru, ozelenjena, ofarbana ograda, očišćena okolina. Organizovano obeležavanje pojedinih važnih datuma iz ekološkog kalendara: (maskenbal, razmena igračaka, izložba slika I akcija čišćenja korita reke Štire i okoline škola I vrtića), Dana proleća, Dana planete Zemlje, Dana zaštite životne sredine. Pored toga dodatno urađeno: obeležavanje Dana grada Loznice (16. juna), Dana borbe protiv droga (26. juna) i učešće na Drinskoj regati 2009. (4. jula). Tokom trajanja projekta u lozničkom nedeljniku je objavljivana rubrika “Ekologija u objektivu” ili E2, gde su objavljivane fotografije pozitivnih i negativnih primera iz zaštite životne sredine kao i ciklus tekstovi kojim je podizana svest građana iz ekologije. Dodeljene su prigodne nagrade za najbolje fotografije sa temom ekologija. Snimljen je i emitovan radio džingl i TV spot E2, čije emitovanje je takođe pomoglo buđenju ekološke svesti građana. Mladi VE su izvršili mini istraživanje u svojoj okolini I napravili Akcioni plan za rešavanje problema koji je upućen na adrese pozvanih – gradonačelniku, direktorima škola, vrtića, direktorima JP Grad, JKP “Naš dom”. Štampana je edukativna brošura, plakati, baner, bedževi, zelene majice E2, ali I Bilten E2 sa izveštajem o projektu i objavljenim i nagrađenim fotografijama, i sa najvažnijim objavljenim tekstovima u Lozničkim Novostima vezano za ekološku edukaciju mladih ali I starijih. Izradjen je I štampan (na CD-u i u tvrdoj papirnoj formi) i Priručnik za ekološke radionice za predškolski uzrast, koji će svakako pomoći da se sa ekološkom edukacijom nastavi i u narednom periodu.

2008.

14. Mi smo u programu, Mladi za mlade Loznice, podržan od BCIF, BTD, MOS. Vreme trajanja 1.11.2008. do 31.3.2009. Projektom je povećano informisanje mladih iz Loznice uzrasta od 14 do 19 godina realizovanjem jednom nedeljno polučasovne emisije na Lotel radiju (20 emisija) I objavljivanjem takodje jednom nedeljno rubrike, na pola strane Lozničkih Novosti (20 rubrika). Sve rubrike su postavljene u .pdf formatu I na sajt Iskre: www.iskra.org.rs. Obuhvaćene su mnoge teme koje interesuju mlade. Sve poslove oko projekta i iz projekta su delo mladih Iskrica – omladinskog dela Iskre. Redakcija je obuhvatila preko 20 mladih lozničana. Voditelji radio emisije su angažovani na mnogim dešavanjima kao voditelji, a vode i emisiju Malu radionicu na TV LOTEL.

13. Mobilisanje zajednice u borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji 3, podržan od CARE International North West Balkans/Serbia office. Vreme trajanja projekta 1.9.2008 do 31.5.2009. Obučeno je 17 vršnjačka edukatora za prevenciju trgovine ljudima kroz forum teatar i upotrebu psihodramskih tehnika, podignut nivo znanja kod 2500 mladih iz Ljubovije, Malog Zvornika, Krupnja i Loznice, izvedena je 7 predstava “Raskršće” u ovim mestima za 650 gledalaca, organizovan okrugli sto za 54 učesnika, ciklus filmova o trgovini ljudima, nasilju I mobingu, a kroz ulične akcije senzitivisano preko 20.000 stanovnika ovih opština na temu trgovine ljudima. Realizovana medijska kampanja u cilju informisanja građana o problemu trgovine ljudima. Organizacija je podigla kapacitet i kompetencije, članovi su prošli niz treninga i obuka, a opremljena je i novom opremom.

12. Za zdravu romsku ženu, podržan od Ministarstava zdravlja Republike Srbije, a partnerski sprovodili Dom zdravlja Loznica, Romska sreća i Iskra. Vreme trajanja projekta: od 1.januara do 30. juna 2008. Obuhvaćeno je pregledima i edukacijom 113 žena Joševe i Jadranske Lešnice. Podignut nivo znanja I veština preko 130 žena za bolje zdravlje, kroz organizovane brojne radionice I tribine za Rome oba pola.

2007.

11. Promocija zdravih stilova života u opštini Loznica, podržan od MOS-a, Republike Srbije. Vreme trajanja je 1.12.2007-31.5.2008. Projekat su podržali I Opštinska uprava Loznice, Kancelarija za mlade Loznica, Savet za borbu protiv BZ, SO Loznica, ZC „Dr Milenko Marin“, a partner: Dom za decu i omladinu iz Banje Koviljače. Glavni rezultati su: obučeno 22 mladih iz Loznice za VE (vršnjačke edukatore) za borbu protiv bolesti zavisnosti; obučeni svi učenici prvog i drugog razreda (1880) sve četiri srednje škole u Loznici, kroz dve vrste radionica o istinama i zabludama o drogama i o zabludama o dejstvu alkohola sa VE; tribine za roditelje; sajt Iskre www.iskra.org.rs je u delu biblioteka dopunjen sa informacijama za mlade i za roditelje o drogama i kako postupati u kojoj situaciji. U Domu za decu – su obrađene teme: od zaštite reproduktivnog zdravlja do vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja - obučeno oko 40 mladih štićenika Doma, sa usvojenim životnim veštinama: o adolescenciji, seksualnosti, kontracepciji, o prvom ginekološkom pregledu, o trudnoći, abortusu, polno prenosivim infekcijama (PPI), HIV infekciji, sidi, pušenju duvana, alkoholizmu, vrstama droga, uzrocima i merama prevencije narkomanije, kockanju kao zavisnosti, uzrocima rodno zasnovanog nasilja, o vršnjačkom nasilju, uzrocima i prevenciji trgovine ljudima, komunikacijskim veštinama - rešavanje konflikta, o zaštiti mentalnog zdravlja, kako izaći sa predrasudama i diskriminacijom kojoj su svakodnevno izloženi, o ekologiji i zaštiti životne sredine, o principima pravilne ishrane, higijene. Usvajanje veština za odupiranje socijalnim pritiscima u cilju smanjenja rizičnog ponašanja, i ntegracija i smanjenje predrasuda prema deci iz doma. Izveden zajednički izlet na Mokru Goru sa deceom iz doma I volonteri Iskre. Izveden trening za upotrebu drame u vršnjačkoj edukaciji sa temom diskriminacija ljudi koji žive sa HIV-om i izvedena predstava Izlaz.

10. Mobilisanje zajednice u borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji 2
, podržan od CARE International North West Balkans/Serbia office. Vreme trajanja projekta 1.8.2007 do 31.3.2008. Obučeno je 23 vršnjačka edukatora za prevenciju trgovine ljudima, podignut nivo znanja kod 1752 učenika završnih odeljenja svih srednjih škola iz Ljubovije, Malog Zvornika, Krupnja i Loznice, a kroz ulične akcije senzitivisano preko 20.000 stanovnika ovih opština na temu trgovine ljudima. Realizovana saradnja sa CSR, Policijom, školama. Realizovana medijska kampanja u cilju informisanja građana o problemu trgovine ljudima i postojanja problema u lokalnoj i široj sredini. Organizacija je podigla kapacitet i kompetencije, članovi su prošli niz treninga i obuka, trening za trenere za prevenciju trgovine ljudima. Organizacija je opremljena novom opremom. Urađen je strateški plan za Iskru od 2008-2011.godine.

2006.

9. Biram ispravan stav za život zdrav, BCIF, pojekat za zaštitu zdravlja mladih, uređenja, opremanja i obeležavanja školskih sportskih terena širom opštine, da mladi izaberu sport, a ne drogu. Partner je opštinski Savet za borbu protiv bolesti zavisnosti i Savet za sport Skupštine opštine Loznica, Javno stambeno preduzeće Loznica, Udruženje ugostitelja. Glavni rezultati: uređeni i opremljeni tereni u 6 osnovnih i 4 srednje škole, i u Domu za decu, podeljeni lifleti o štetnosti droga u 16.000 domaćinstava uz račun za infostan i još 4.000 u uličnim akcijama u cilju senzitivisanja građana za ovu problematiku. Podignut nivo znanja o prevenciji narkomanije 1.900 učenika 7. i 8.razreda, medijska kampanja, podela 100 majica GRAD BEZ DROGE, koji je finasirao opštinski Savet za borbu protiv BZ ugostiteljskim radnicima, i 100 majica sa sloganom projekta, otvaranje Kancelarije za mlade pri opštini i stvaranje uslova za kreiranje omladinske politike u lokalnoj zajednici. Prikupljena sredstva u zajednici od poslovnog sektora: Srbija-sport, Krupanj, Tehno-med, Loznica, Makifarm, Loznica.

8. Sigurnija ljubav u Zapadnoj Srbiji, IRD-USAID, HORA Valjevo, partner NVO “ISKRA”. Edukacija mladih o zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih u širem području Zapadne Srbije u Loznici, Valjevu, Krupnju i Ubu. Glavni rezultati – Loznica – edukacija mladih i povećano znanje o zaštiti reproduktivnog zdravlja, prevenciji HIV-AIDS-a i PPI, prevenciji BZ i prevenciji alkoholizma učenika prvog razreda 38 odeljenja sve četiri srednje škole u opštini Loznica, ukupno 987 učenika – 4 teme. Edukacija 24 vršnjačka edukatora iz Loznice za oblast RH, prevencije PPI i HIV-AIDS-a, YuMSIC, dobra medijska kampanja u cilju senzitivizacije šire javnosti.

7. Malo dobro volje da živimo bolje! BCIF. Ekološki projekat grupe mladih iz Iskre - Iskrica, u kome je očišćeno korito reke Štire u centru grada, prekrečeni ružni i nepristojni grafiti na nekoliko važnih zgrada i duž reke na šetalištu, na srednjim školama – oko 100 učesnika, oslikan spoljni zid gimnazije koji je služio za lepljenje plakata svih vrsta. Akciju je otvorio sam predsednik opštine. Uređen je školski park, nabavljene su kante i klupe. Na nagradni konkurs za plakat i literarni rad „I JA postojim” za srednjškolce... kako sebe vide i doživljavaju – javilo se50 učenika, dodeljene primerene nagrade za 10 učesnika. Medijska promocija omladinskog aktivizma – na viskom nivou. Tu je implementirana i opštinska akcija „Da Loznica bude čista” koja će se nastaviti.

2005.


6. Edukacija Romske populacije, IRD-USAID, sprovodila “Iskra”, a partner „Romska sreća”. Podizanje zdravstvene svesti Roma od 10 do 77 godina o mnogim zdravstvenim temama (20), radioničarski rad prilagodjen Romima u četiri naselja gde ima najviše Roma: zaštita reproduktivnog zdravlja, trudnoća, dojenje, ishrana i nega dece, imunizaciji, prevenciji HIV-AIDS-a i PPI, prevenciji BZ, alkoholizma, pušenja, higijeni i nezi, komunalnoj higijeni, higijeni u kući, prevenciji malignih bolesti, prevenciji zaraznih bolesti, crevnih i parazitarnih bolesti. Prikaz edukativnih filmova. obuka 3 vršnjačka edukatora Roma zajedno sa ostalim omladincima iz Loznice o zaštiti RH. Dobra komunikacija, rado su dolazili i postali su prijatelji sa vođama radionica, dobra sardnja se nastavila u novim aplikacijama za projekte Romske sreće, medijska pažnja izuzetna, snimljen 25-minutni film „ISKRA ROMSKE SREĆE“, RTV Podrinje.

5. Edukacija mladih za zaštitu RH i edukacija zdravstvenih radnika za prevenciju HIV-AIDS-a, IRD USAID. Paralelan rad sa mladima i sa zdravstvenim radicima na smanjenju predrasuda i diskriminacije HIV pozitivnih pacijenata. Podignut nivo zdravstvene svesti I znanja kod 989 učenika 8. razreda o zaštiti RH, zatim PPI, HIV-AIDS-u i o prevenciji BZ sa 3 vrste predavaja i radionica. Obučeno je 16 vršnjačkih edukatora za ove iste teme i njihovo uključivanje u vršnjačku edukaciju. Podizanje nivoa znanja i svesti zdravstvenih radnika o HIVu i sidi, o predrasudama u cilju smanjenja diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om, radioničarski rad sa oko 600 zdravstvenih radnika u Krupnju, Malom Zvorniku, Banji Koviljači i Loznici.

2004.


4. Učiti kako živeti sa rakom i primarna prevencija malignih bolesti, IRD-USAID. Podignut je nivo znanja obolelih I članova porodice o kanceru I životu sa tom bolešću kroz niz radionica. Takođe je podignut nivo znanja blizu 2000 učenika 5. i 6. razreda u opštini o štetnosti pušenja duvana, promovisan i podržan rad savetovališta za odvikavanje od pušenja, a savetovalište za odvikavanje od pušenja je posetilo preko 60 gradjana. Štampanje edukativnog materijala za sve radionice i edukaciju građana I učenika. Partneri Društvo za borbu protiv raka – „Za život –Loznica“, OO Crvenog krsta Loznice.

3. Seksualno vaspitanje mladih 2 IRD-USAID. Podignut nivo znanja i zdravstvene svesti o reproduktivnom zdravlju, prevenciji PPI, HIV-AIDS-u, BZ, svih učenika 7. i 8. razreda iz 14 osnovnih škola na teritoriji opštine Loznica (2200 mladih u 80 odeljenja) koji su stekli veštine odupiranju socijalnim pritiscima. Opremljeno Savetovalište za mlade u potpuno novom prostoru. Medijskom kampanjom i uličnim akcijama je senzitivisano oko 20.000 gradjana opštine na ove teme i probleme..

2003.

2. Seksualno vaspitanje mladih IRD – USAID. Obučeno 18 vršnjačkih edukatora (VE) za zaštitu RH, PPI, HIV-AIDS na Kampu na Gučevu 2003. Kroz edukaciju o seksualnom vaspitanju mladih od I do IV razreda sve četiri srednje škole (4500 učenika) podignut nivo znanja srednjoškolaca o najvažnijoj stvari – bezbednom seksu, uključivanje VE u edukaciju kao nešto novo, dobijena ET oprema I štampan sopstveni edukativni material, edukacija vršnjačkih edukatora. Medijska promocija, čime je povećana senzibilizacija javnosti na HIV infekciju, siguran seks, neophodnu upotrebu kondoma.

2000. – 2003.

1. Edukacija vršnjačkih edukatora za preveciju HIV-AIDS-a, Omladina Jazasa, Beograd, u Banji Koviljači, januara 2000. podržan od Crvenog krsta Loznice. Obučeno je 23 VE na petodnevnom treningu u Banji Koviljači. Uključivanje VE (vršnjačkih edukatora) u edukaciju učenika završnih razreda srednjih i osnovnih škole u prevenciji HIV infekcije I PPI. Izvedene brojne lične akcije, koje su podigle senzitivizaciju i senzibilizaciju građana na ove teme.